recepti

Hitro, okusno in preprosto. Za malico, kosilo ali sladico

Z.F.
6. 3. 2020, 21.15
Deli članek:

Ste naveličani enolične malice? Se tudi vaš jedilnik iz tedna v teden ponavlja? Tu je nekaj preprostih receptov za jedi, ki jih sicer poznamo, a nanje pogosto pozabimo. Preizkusite jih, postrezite gostom oziroma si zagotovite odličen obrok.

Profimedia
Gratinirana cvetača s sirom.

SOČNA JABOLČNA PITA

Čas priprave: 45 minut

Sestavine: 4 jajca, 150 ml mleka, 40 g sladkorja, nastrgana lupinica polovice limone, 2 zavojčka vaniljevega sladkorja, 160 g kisle smetane, 50 g moke, ščepec soli, 4 velika jabolka, maslo, sladkor v prahu, cimet.

Priprava: V skledo nalijemo mleko, dodamo jajca, sladkor, limonino lupinico, vaniljev sladkor, kislo smetano, moko in sol ter vse skupaj premešamo. Jabolka olupimo in narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo nekaj masla, dodamo jabolka in vaniljev sladkor ter pražimo približno 5 minut. Pražena jabolka namestimo po dnu okroglega pekača za pite in prelijemo z maslom, v katerem smo jih pražili. Dodamo še jajčno zmes in potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj, za 30 minut. Ko je pita zlato rumeno pečena, jo vzamemo iz pečice in nekoliko ohladimo. Potresemo s sladkorjem v prahu in cimetom. Postrežemo lahko z vaniljevo kremo ali vaniljevim sladoledom.

GRATINIRANA CVETAČA S SIROVO OMAKO

Čas priprave: 35 minut

Sestavine: 500 g cvetače, 200 g edamca, maslo. Omaka: 40 g masla, 30 g čičerikine moke, 300 ml mleka, 2 žlici kisle smetane, 50 g naribanega parmezana, 50 g naribanega edamca ali gavde, 20 g čedarja, sol, poper, muškatni orešček.

Priprava: Cvetačo očistimo in operemo ter na hitro pokuhamo v slani vodi. Odcedimo. Namastimo pekač in vanj stresemo cvetačo. V kozico stresemo maslo in ga razpustimo, dodamo moko in na hitro prepražimo, nato odstavimo in med stalnim mešanjem previdno dolivamo mleko. Pazimo, da ne nastanejo grudice. Vrnemo na ogenj in mešamo, dokler se ne zgosti. Nato znova odstavimo in primešamo sir ter kislo smetano. Mešamo, dokler se sir povsem ne raztopi. Po okusu še solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Omako prelijemo po cvetači in pekač za 15 minut potisnemo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Postrežemo še vroče.

RDEČ PIŠČANČJI KARI

Čas priprave: 35 minut

Sestavine: 2 žlici olja, 1 žlica karijeve paste, 600 g piščančjih filejev, 2 krompirja, 40 g rdeče leče, 400 ml piščančje jušne osnove, 400 ml kokosovega mleka, pol limete, sol in poper.

Priprava: Piščančje fileje narežemo na koščke, krompir olupimo in narežemo na kocke. V voku segrejemo olje, dodamo karijevo pasto in pražimo minuto. Dodamo piščanca, krompir in lečo ter pražimo, da se piščanec nekoliko zapeče. Nato prilijemo juho in dodamo kokosovo mleko ter zavremo. Ob rahlem vretju kuhamo še 15 minut, da se krompir zmehča. Začinimo s soljo, limeto in poprom ter postrežemo.

SLADKI KROMPIR Z MEDITERANSKIM POLNILOM

Čas priprave: 50 minut

Sestavine: 4 večji sladki krompirji, 80 g fete, 20 g oliv, dobra pest suhih paradižnikov, 3 stroki česna, mediteranska mešanica začimb, olje, peteršilj, sol in poper.

Priprava: Krompir dobro oščetkamo, prebodemo z vilicami na več mestih in damo v pečico, ogreto na 220 stopinj Celzija, za 40 minut. Medtem pripravimo maso za polnjenje. Feto, olive, česen in paradižnik narežemo na koščke, zmešamo z nekaj olja in dodamo začimbe. Ko je krompir skoraj pečen, ga previdno vzamemo iz pečice in prerežemo po sredini ter napolnimo z nadevom. Pokapljamo z nekaj olja in pečemo še 5 minut. Nato okrasimo s peteršiljem, malce posolimo in popopramo.

AJDOVE PALAČINKE Z LOSOSOM IN MOCARELO

Čas priprave: 40 minut

Sestavine: 70 g namenske moke, 100 g ajdove moke, 400 ml mleka, 2 jajci, pol žličke soli, 200 g dimljenega lososa, nekaj paradižnikov v olju, 150 g mocarele, 200 g naribanega sira, olje za peko.

Priprava: V večji skledi pripravimo maso za ajdove palačinke. Vanjo stresemo navadno in ajdovo moko, dodamo mleko, jajca in sol ter dobro premešamo z električnim mešalnikom. V ponvi segrejemo olje in spečemo palačinke. Nadevamo jih z lososom, paradižnikom in mocarelo. Zvijemo in položimo v namaščen pekač ter posujemo z naribanim sirom. V pečici, ogreti na 200 stopinj, pečemo 10 minut.

ŠPINAČNA JUHA S KRUTONI

Čas priprave: 30 minut

Sestavine: 10 g masla, 1 žlica moke, liter jušne osnove, 2 stroka česna, 300 g zamrznjene ali 500 g sveže špinače, 200 ml smetane za kuhanje, sol, poper, muškatni orešček, krutoni.

Priprava: V loncu razpustimo maslo, dodamo strt česen in pražimo, da lepo zadiši. Nato dodamo zamrznjeno ali svežo spinačo in na hitro prepražimo, da upade. Zalijemo z jušno osnovo in zavremo. Pustimo, da vre 10 minut. Medtem zmešamo nekaj vode in moko ter mešanico previdno zlivamo v juho. Znova zavremo, solimo in po okusu še popramo. Odstavimo in primešamo še smetano ter muškatni orešček. Juho še vročo serviramo s krutoni.

SOLATA Z OHROVTOM, SLADKIM KROMPIRJEM IN AVOKADOM

Priprava: 30 minut

Sestavine: 50 g brstičnega ohrovta, 1 sladki krompir, 2 stroka česna, 2 večja paradižnika, nekaj listov kodrastega ohrovta, pol avokada, 1 žlica sezamove paste, 1 žlica limoninega soka, nekaj vode, sol, mediteranske začimbe.

Priprava: Sladki krompir olupimo, brstični ohrovt in česen očistimo. Krompir narežemo na manjše kocke, brstični ohrovt narežemo na četrtine, česen stremo in sesekljamo. Stresemo v namaščen pekač, potresemo s soljo in mediteranskimi začimbami ter premešamo. V pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, pečemo 15 minut. Medtem očistimo avokado ter listnati ohrovt in paradižnik narežemo na rezine. Stresemo v skledo in nato dodamo rahlo ohlajen ohrovt in krompir. Prelijemo s sezamovo pasto in limoninim sokom ter posolimo.

SLADKI JABOLČNI CMOČKI

Čas priprave: 40 minut

Sestavine: 500 g čvrstih jabolk, 200 g pšeničnega zdroba, 1 jajce, 4 žlice masla, ščepec soli, drobtine, sladkor in cimet.

Priprava: Jabolka operemo in grobo naribamo. Dodamo jajce, pšenični zdrob in sol ter dobro premešamo. Pustimo počivati, nato pa z rokami oblikujemo cmoke. Na štedilnik pristavimo lonec z vodo, ki jo osolimo in zavremo. V vrelo vodo previdno spuščamo cmoke in jih kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. Medtem v ponvi razpustimo maslo in prepražimo drobtine, sladkor in cimet ter v mešanici povaljamo cmoke.