Kako so si razdelili?

Ministrska ekipa tretje Janševe vlade je na mizi

S.R./STA
6. 3. 2020, 21.23
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 21.41
Deli članek:

Novoizvoljeni mandatar Janez Janša je v državni zbor vložil ministrsko kandidatno listo.

STA
Janez Janša

Poslancem v imenovanje za 16 ministrskih mest predlaga sedem kandidatov iz kvote SDS, štiri iz kvote SMC, tri bi dobila NSi in dva DeSUS.

Med imeni ni večjih presenečenj, iz stranke SDS bodo poleg predsednika vlade Janeza Janše ministrske stolčke zasedli Andrej Šircelj (minister za finance), Aleš Hojs (minister za notranje zadeve), Anže Logar (minister za zunanje zadeve), Andrej Vizjak (minister za okolje in prostor), Vasko Simoniti (minister za kulturo), Zvonko Černač (minister brez listnice, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko), Helena Jaklitsch (ministrica brez listnice, pristojna za Slovence v zamejstvu in po svetu).

Stranka SMC bo prispevala dosedanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, Lilijano Kozlovič (ministrica za pravosodje), Simono Kustec (ministrica za izobraževanje, znanost in šport) in Boštjana Koritnika (minister za javno upravo).

Ministrstvo za obrambo bo prevzel Matej Tonin iz stranke NSi. Iz njihove kvote sta tu še Jernej Vrtovec (minister za infrastrukturo) in Janez Cigler Kralj (minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti).

Stranki DeSUS pripadata minister za zdravje Tomaž Gantar in predsednica stranke Aleksandra Pivec (ministrica za kmetijstvo). 

Več sledi ...