Zanimivosti

FOTO: Limnos in Grčija, kot je nekoč bila

P.R.
5. 3. 2020, 10.59
Posodobljeno: 13. 3. 2020, 10.15
Deli članek:

Potem ko človek 30 let zapored poletne mesece preživlja v Grčiji, se spremeni: postane starejši, bolj izkušen in izbirčen ter prav gotovo tudi malo nostalgičen. Vse večkrat se mu misli vračajo v preteklost, v stare čase. Morda zato, ker se zaveda, da je mladost minila ali pa je nekoč svet vendarle bil boljši in lepši. Mladosti se ne da več povrniti, kaj pa Grčija, obstaja še nekje taka, kot je nekoč bila?

Intelekta
Xavoul

Ekskluzivno. Samo pri Intelekti. Vsako soboto direktno z Brnika na prekrasen grški otok Limnos. Otok, ki ga še ni zajel val množičnega turizma. Pristen, neokrnjen, edinstven. Čudovite peščene in prodnate plaže. Posebne znižane cene za zgodnje prijave. Brezplačne počitnice za otroke in mladostnike tudi do 18. leta starosti. Zanimivi fakultativni izleti vodeni v slovenskem jeziku.

Z leti potovanj sem razvil dobro lastnost, da mi je povsod lepo. To sicer ni nujno, da velja tudi po nekih splošnih turističnih parametrih, pa vendar – na Limnosu je bilo treba le nekaj trenutkov, da me je na nek nepričakovan način očaral. Na prvi pogled me je navdušila čudovita pokrajina, na drugi pa nepretencioznost za turizem, ki si jo danes v Grčiji lahko privošči le otok, ki pravzaprav ne živi od turizma.

Na Limnosu prevladuje vinogradništvo, pije se odličen aleksandrijski muškat, eno od najboljših grških vin, in vinogradi so povsod na otoku. Proizvajajo se izjemni siri iz kozjega in ovčjega mleka – kalotaki, kalatiri, kacikino … – ter testenine iz moke otoških žit Flomaria, ki so znane po vsej Grčiji.

Znotraj vsega tega normalnega življenja prebivalcev otoka, pa se odvija turizem, ki v takšni obliki najverjetneje ne obstaja več na nobenem grškem otoku z letališčem. Ni gneče, ni prisile za hitenje z zavzetjem svojega prostora na plaži, ni žvižganja in kričanja, ni bučne glasbe. To seveda ne pomeni, da morate biti nujno sami, ravno nasprotno – najbolj znane plaže so urejene in imajo infrastrukturo, senčnike, ležalnike in bare. Ampak vedno imate izbiro, da svojo brisačo položite na tla 100 m vstran in ste popolnoma izolirani. Večina peščenih plaž, razporejenih po 260 km dolgi obali Limnosa, je pravzaprav idealna kulisa za frazo »Grčija kot je nekoč bila«, preden so jo pohodili betonski hotelski kompleksi s svojimi suhoparnimi standardiziranimi paketnimi aranžmaji.

Intelekta
Ekskluzivno. Samo pri Intelekti. Vsako soboto direktno z Brnika na prekrasen grški otok Limnos.

Najlepša naselja na otoku so vasi v notranjosti, ki negujejo tradicijo življenja dobre stare Grčije – Kaspakas, Thanos, Kontias, Lihna, Kalitea, Kaliopi. Tu se vaščani zbirajo v kafenionih na osrednjem kamnitem trgu izpod stoletnih platan in kozarec muškata ali ouza bo dovolj, da pozabite, v katerem stoletju živite.

Tudi glavno mesto otoka, Mirina, je neobičajno lepo. Dva zaliva, razdeljena s hribom, na katerem se nahaja stara trdnjava, deli tudi njihova tradicionalna arhitektura. En zaliv nosi popularen naziv »turški«, saj so v prvi vrsti ob morju obnovljene stare otomanske potleušice. Par sto metrov po peš poti naprej, v hladu sence stoletne trte, pa se nahaja »grški« zaliv, ki ga krasijo neoklasične vile s konca 19. stoletja.

Kopanje na Limnosu je popolno. Na zahodni obali, zaščiteni od za Egej značilnega meltemija, tako da je voda tudi ob vetru 7 boforjev ravna kot ogledalo, boste plavali kot v ogromnem olimpijskem bazenu. Če odidete na severne plaže, bo morje nemirno, a nenevarno. Na vzhodni obali pa boste naleteli na kajtarski in surferski raj na zemlji ter eno od 10 najboljših lokacij na svetu za vodne športe, ki so odvisni od vetra: zaliv Keros, kjer je voda plitka in valovi visoki.

Če vas zanima antika, boste našli na otoku ostanke spomenikov, posvečenih Hefajstu, bogu ognja in kovačev. Starodavno mesto Poliohno iz 4. stoletja pr. n. št. je najstarejša mestna naselbina na evropskih tleh.

Intelekta
Richa Nera

Na severni strani Limnosa imajo obiskovalci priložnost videti edino puščavo v Evropi. Območje Gomati spominja na pravo Saharo, kjer se, glede na smer vetra, vseskozi spreminja oblika peščenih sipin.

Ko se boste utrudili od plaž, vodnih športov ter zgodovinskih in naravnih znamenitosti, lahko večere preživite v nekaterih od najboljših tavern, ki sem jih kdaj koli obiskal v Grčiji. Najboljših in najcenejših! Tistim, ki jih ne smete izpustiti, je skupno to, da se nahajajo v malo odročnejših krajih. Kljub temu boste veliko zamudili, če ne poizkusite petelina v vinu ali zajca s testeninami v Manteli, hobotnice z ouzom in vloženo čebulo v Ennia Po'chs, jagnjetine pri Meraklisu ali školjk saganaki v Flomariji.

Kadarkoli si boste vzeli čas za Limnos in na katerokoli stran otoka se boste namenili, vedno in povsod vas bo čakala kakšna pristna čarovnija, ki si jo boste zapomnili za vedno, še posebej zato, ker ni preoblikovana za turiste in bo v »Grčiji, kot je nekoč bila«, ostala tudi, ko se vrnete domov.

POPOLNOMA BREZPLAČNE POČITNICE ZA OTROKE

Ker je Limnos zaradi svojih prekrasnih položno padajočih peščenih plaž, kristalno čistega morja, številnih naravnih in zgodovinskih znamenitosti ter relativno kratkega poleta in kratkih transferjev od letališča do letovišč, idealna počitniška destinacija tudi za družine z otroki, nudi letos Intelekta promocijsko, za prijave do. 31. marca, posebne simbolične pavšalne cene ali v določenih terminih tudi popolnoma brezplačne počitnice za otroke in mladostnike tudi do 18. leta.

NAJLEPŠI KOTIČKI LIMNOSA

Otok boste najlažje spoznali skozi oči domačinov, zato se bomo podali po zanimivi zgodovinski poti otoka. Vrnili se bomo daleč v preteklost ter podrobneje spoznali dogajanje na otoku in njegove legende. Pot nas bo peljala v pomembno Bizantinsko mestece Kotsinas, v skrivnostni tempelj Kaberoi, največjo vasico na otoku Kontopouli, mogočen grški zaliv Moudros in si nato privoščili še skok v morje na plaži Fanaraki. V enem samem dnevu boste tako spoznali otok, njegovo zgodovino, kulturo in tradicijo ter naravne lepote.

SKRIVNOSTI OTOKA LIMNOS

Cerkev brez strehe je le ena izmed zanimivosti, ki si jo lahko na otoku ogledate. Do nje nas bo vodila potka, obdana z nizko vegetacijo in slikovito pokrajino vulkanskega izvora. A na okolico ne bomo gledali le z višine, temveč se bomo podali tudi do edine evropske puščave in po njenih poteh vse do edinstvene plaže Gomati, ki slovi po najdaljših peščenih sipinah v Evropi.

IZLET Z LADJICO

Nepozabno križarjenje ob skriti veličastni obali Limnosa. Postanek na eni od samotnih plaž. Kopanje v turkiznem morju. Sončenje na zlatem pesku. Okusno tradicionalno grško kosilo in mogočne vulkanske stene.

UVOD V SVET KAJTANJA

Peščene plaže Limnosa in veter Meltemi, ki na vzhodni strani otoka piha večino dni, nudita idealno mesto za učenje vodnih športov. Slovenska športna agencija Kitepack je otok Limnos izbrala za svojo poletno destinacijo. Preiskusite se v kajtanju, popestrite svoj dopust in se iz njega vrnite bogatejši za novo izkušnjo. Učili vas bodo izkušeni slovenski instruktorji. Izlet vključuje transfer iz vašega nastanitvenega objekta, 2 urni tečaj kajtanja, vso potrebno opremo in praktično darilo.

Intelekta
Keros

OKVIRNE CENE DOŽIVETIJ 

NAJLEPŠI KOTIČKI LIMNOSA – 30 € 
SKRIVNOSTI OTOKA LIMNOS – 40 € 
IZLET Z LADJICO (s kosilom) – 40 € 
UVOD V SVET KAJTANJA – 69 € 

MYRINA

Myrina je prestolnica otoka in bo vsakega obiskovalca očarala s tradicionalnimi uličicami, starimi kamnitimi dvorci in z ostanki slikovite utrdbe iz 12. stoletja, ki stoji na mogočnem skalnem polotoku. Ima urejeno sprehajališče, ob katerem so številne restavracije, tradicionalne taverne in bari ter očarljivo nakupovalno ulico z zanimivimi trgovinicami, butiki in drugimi lokalčki. Ponaša se s prekrasno peščeno plažo Richa Nera, ki se razprostira na severovzhodnem koncu mesteca. V poletnih mesecih potekajo v mestecu številni gledališki in glasbeni dogodki. Mestece je od letališča oddaljeno 19 km.

Intelekta
Mirina

PLATI

Zaliv Plati, ki je dobil ime po vasici, ki se nahaja na pobočju za zalivom, je najbolj priljubljen in posledično tudi turistično najbolj razvit predel na otoku. Odlikujeta ga prekrasna, več kot 700 m dolga položno padajoča peščena plaža, na kateri poleg senčnikov in ležalnikov najdemo tudi naravno senco, in bližina glavnega mesteca, do katerega je moč priti tudi peš. Od zaliva do letališča je 20 km.

Intelekta
Plati

AGIOS IOANIS

Zaliv z imenom Agios Ioanis leži 6 km severno od mesta Myrina, v bližini vasice Kaspakas. Ponaša se s prekrasnimi peščenimi plažami s kristalno čisto vodo, med katerimi se nahajajo velike osamele skale, ostanki starodavnih vulkanskih izbruhov. V zalivu najdemo par novejših nastanitvenih objektov, tradicionalnih tavern, ki obiskovalcem nudijo tudi sveže morske jedi, in dva priljubljena beach bara, ki poskrbita za celovito poletno vzdušje. Zaliv je od letališča oddaljen 18 km.

Intelekta
Agios Ioanis

VAROS

Majhna idilična vasica Varos se razprostira na vzpetini s prekrasnim panoramskim razgledom na otok in morje. Geografsko gledano se nahaja skoraj v središču otoka, zato omogoča, da v zelo kratkem času dosežete vsak skriti kotiček otoka. V vasici najdemo le dve trgovinici, kafenion in predvsem umirjen, tradicionalen grški način življenja, ki ga v poletnih mesecih malo poživijo gostje iz hotela Varos Village. Od vasice do letališča je 3 km.

EVGATIS

Zaliv Evgatis na južni strani otoka Limnos je znan predvsem po čudoviti, široki, 4 km dolgi peščeni plaži, s kristalno čisto vodo, ki je skoraj povsod opisana kot ena izmed najlepših na otoku. Na plaži so trije beach bari oz. taverne z možnostjo izposoje senčnikov in ležalnikov. Sredi plaže se v morje izliva majhna rečica, ki plažo deli na dva dela. Od zaliva do glavnega mesta Myrina je 8 km, do letališča pa 16 km.

MOUDROS

Moudros je drugi največji kraj na otoku, ki je od glavnega mesta Myrina oddaljen 30 km. V mestu je drugo najpomembnejše pristanišče na otoku in eno najvarnejših v celem Egejskem morju. Mesto je polno zgodovinskih znamenitosti, ki se idilično prepletajo s sodobnim načinom življenja. V poletnem času mesto ponuja številne manjše lokalne festivale, ki so prava paša za oči. Od Mudrosa do letališča je 10 km.

Več informacij in ponudbe za potovanja na otok Limnos najdete na spletni strani