interventne službe

Z mladoletnimi tujci brez spremstva preživijo cele noči

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
6. 3. 2020, 19.55
Deli članek:

Kako v sklopu centrov za socialno delo delujejo interventne službe?

STA
Služba posreduje tudi v primerih mladoletnih tujcev brez spremstva.

Gre za strokovno delo na terenu, zunaj rednega poslovnega časa. Strokovni delavci se na pozive policije odzovejo tudi ponoči, potreb po njihovem posredovanju pa je vedno več.

Č.G.
Koordinatorica za področje preprečevanja nasilja na CSD Spodnje Podravje Jelka Ljubec

Center za socialno delo (CSD) Spodnje Podravje v okviru storitev in ukrepov izvaja tudi interventno službo, in sicer zunaj poslovnega časa centra. Gre za primere stiske in ogroženosti ob nasilju v družini, ogroženost otrok, mladostnikov v stiski, za stiske starejših oseb in oseb pod skrbništvom. Vse to so življenjske okoliščine, ko posameznik takoj potrebuje strokovno pomoč, zaščito in ukrepanje, ugotavlja koordinatorica za področje preprečevanja nasilja na CSD Spodnje Podravje Jelka Ljubec. Osnovna naloga interventne službe je prav to: nudenje takojšnje ustrezne pomoči v tveganih okoliščinah. »Nujna opravila izvajamo, ko gre za mladoletno osebo, ki je ogrožena, ostane brez staršev oziroma skrbnikov in podobno, mladoletnega tujca brez spremstva, namestitev žrtve nasilja v družini v varno okolje, nudenje prve socialne pomoči žrtvi nasilja in otroku ob izreku ukrepa prepovedi približevanja določenemu kraju oziroma osebi, nudenje prve socialne pomoči mladoletnemu povzročitelju nasilja ob izreku ukrepa prepovedi približevanja, osebo pod skrbništvom oziroma starejšo osebo, ki je brez svojcev in se zaradi starostnih sprememb znajde v hudi stiski,« pojasnjuje Ljubčeva. Tem osebam nudijo prvo socialno pomoč in po potrebi namestitev v varno okolje, s tem pa zmanjšujejo njihovo ogroženost.

Č.G.
Lani je interventna služba na območju Podravja posredovala kar 155-krat.

Odzovejo se na vsak klic policije

Osnova, da se socialni delavci, ki delajo v interventni službi, nemudoma odpravijo na teren, je obvestilo policije o tvegani situaciji konkretnega otroka oziroma odrasle osebe. »Po prejemu obvestila nemudoma vzpostavimo stik z osebo, ki je v stiski, in na podlagi zbranih informacij, skupaj z osebo v stiski, če je tega zmožna, izvedemo potrebne ukrepe za njeno zaščito in zagotavljanje varnosti. Konkretne naloge so na primer namestitev ogroženega otroka v varno okolje, kar zajema tudi ustrezne namestitve mladoletnih tujcev brez spremstva, prijetih ob nedovoljenem prestopu državne meje; pomoč žrtvi nasilja v smislu razgovora in podpore pri premagovanju trenutne stiske in zagotavljanja varnosti, tudi z namestitvijo v varno okolje ob hudi ogroženosti s strani povzročitelja nasilja. Urejamo tudi namestitve za ogroženo starejšo osebo ali osebo pod skrbništvom,« naloge interventne službe povzema Ljubčeva. Kot pravi naša sogovornica, se dejavnosti, ki jih izvajajo v času interventne službe, ne razlikujejo od siceršnje dejavnosti in poslanstva CSD, razlika je le v tem, da nujne intervencije izvedejo neposredno takrat, ko nastane ogrožajoča situacija.

Shuttestock
Na službo se lahko obrnejo tudi osebe, ki so žrtve nasilja v družini.

Število intervencij narašča

Interventne službe na način, kot so organizirane danes, delujejo od leta 2010. A sprememba trendov nakazuje, da bo tudi njihovo delovanje treba prevetriti. Število intervencij namreč iz leta v leto narašča, zlasti na ptujsko-ormoškem obmejnem območju, kjer imajo veliko opravka z mladoletnimi tujci brez spremstva. Interventno službo na CSD Spodnje Podravje izvaja deset strokovnih delavcev. Lani so izvedli kar 155 intervencij, večino zaradi nasilja v družini in zaradi ogroženih otrok ter intervencije v zvezi z mladoletnimi tujci brez spremstva.

Ko je interventna služba začela delovati, so imeli na leto le nekaj deset intervencij.

Shutterstock
Nujna opravila interventna služba izvede v primeru, ko se starejša oseba, ki je brez svojcev, zaradi starostnih sprememb znajde v hudi stiski.