88-letnik se je opravičil

Vodjo sekte bremenijo umora, ker je skrival imena članov, ki so raznesli koronavirus

A.S./STA
2. 3. 2020, 12.28
Deli članek:

Tožilstvo v Seulu je proti vodji južnokorejske sekte, ki je v središču izbruha novega koronavirusa v Južni Koreji, vložilo obtožnico, ki ga med drugim bremeni umora, ker je oviral prizadevanja za preprečitev širjenja virusa.

Reuters
Lee Man-hee, ustanovitelj in vodja cerkve Shincheonji, in 12 njegovih privržencev so obtoženi, da so skrivali imena članov sekte.

Lee Man-hee, ustanovitelj in vodja cerkve Shincheonji, in 12 njegovih privržencev so obtoženi, da so skrivali imena članov sekte, ki bi bili lahko okuženi z virusom, s čimer so ovirali prizadevanja zdravstvenih oblasti za zajezitev izbruha.

Tožilstvo v Seulu je sporočilo, da so člani sekte kršili zakone, ki zadevajo preprečevanje širjenja nalezljivih boleznim, s čimer so odgovorni za smrt nekaterih žrtev.

V Južni Koreji je število potrjenih primerov novega koronavirusa minuli teden eksplodiralo. Število okuženih je danes preseglo 4000. Do zdaj je virusu podleglo 22 ljudi. Najhuje je v mestu Daegu, kjer se virus širi predvsem med privrženci sekte Shincheonji.

88-letni Lee se je danes opravičil, ker se na izbruh niso odzvali dovolj hitro. "To ni bil naš namen, a veliko ljudi je okuženih," je dejal na novinarski konferenci v Seulu. "Naredili bomo vse v podporo vladnim ukrepom za nadzor bolezni," je zagotovil.

Virus naj bi v sekto prinesla 61-letna vernica, ki se je udeležila maš v Daeguju, čeprav je imela simptome bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus.

Nekateri člani sekte naj bi januarja obiskali kitajsko mesto Wuhan, kjer se je novi virus decembra lani prvič pojavil.

Cerkev je še sporočila, da so zaprli vse podružnice po državi in oblastem posredovali imena vseh članov.