Južna Koreja

Člani sekte raznesli virus, voditeljem grozi kazenska ovadba, maše se selijo na splet

G.G.
1. 3. 2020, 14.16
Posodobljeno: 1. 3. 2020, 16.03
Deli članek:

Neukročeni koronavirus trenutno največ preglavic povzroča v Iranu in Južni Koreji, kjer so bili prvaki v raznašanju virusa pripadniki krščanske sekte Shincheonji.

Reuters
Čakajoči na maske v Seoulu.

Na začetku številke: okuženih je več kot 3700 ljudi, 18 jih je umrlo. 0,48-odstotna smrtnost, bistveno nižja kot v Wuhanu in okolici ter tudi nižja kot v Italiji.

Epicenter okužbe v Južni Koreji je dvomilijonsko mesto Daegu, zdravstvene oblasti pa ocenjujejo, da je kar 80 odstotkov okuženih povezanih z okužbo članov sekte Shincheonji. Najprej so si na obredih virus izmenjali med sabo, nato pa so ga "delili" z drugimi po državi. Člane sekte trenutno testirajo. Nekateri menijo, da bi jih bilo okuženih okoli 9000.

Mestne oblasti v Seoulu od tožilstva zahtevajo, da poda kazensko ovadbo zoper voditelja sekte, ker naj bi skrival imena članov sekte.

Profimedia
Razkuževanje ene od rimokatoliških cerkva v Seoulu.

Zdravstveni sistem v Južni Koreji je na visokem nivoju. Odziv na krizo hiter in temeljit. Po državi so odpovedali večino večjih javnih dogodkov.

V državi, ki šteje 52 milijonov prebivalcev, je 5,8 milijona katolikov. V nedeljo so le redke rimokatoliške cerkve priredile maše. V eni od večjih cerkva v Seoulu so mašo prestavili na splet, spremljajo jo je okoli 560.000 uporabnikov, ki so odločitvi večinoma naklonjeni. Obrede so odpovedali tudi protestantske cerkve, že prejšnji teden pa so to storile budistične verske organizacije.