Več primerov v Furaniji - Julijski krajini

50-letnik iz Gorice na obisku v bolnišnici staknil koronavirus

G.G./STA
1. 3. 2020, 08.15
Posodobljeno: 1. 3. 2020, 13.53
Deli članek:

V italijanski deželi Furlanija - Julijska krajina so v soboto zvečer zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom.

Reuters
Fotografija je simbolična
V Sloveniji so pristojni doslej opravili 201 test na novi koronavirus. Danes do 12. ure so bili vsi negativni.

Pri 50-letniku iz Gorice so opravili dva testa, oba sta bila pozitivna. Okužil naj bi se na obisku v bolnišnici v Trevisu, kjer je bil na obisku pri sorodniku, poroča tržaški časnik Il Piccolo. Moški je v  karanteni doma in nima hujših zdravstvenih težav. Po obisku v bolnišnici naj bi bil v stiku z najmanj šestimi osebami, zaenkrat pa nobena od njih nima simptomov okužbe z novim koronavirusom. Za vse osebe so odredili izolacijo, še poroča Il Piccolo.

Okužbo so medtem zaznali še v Trstu, tri pa v Vidmu.

V Italiji je sicer število okuženih že preseglo 1000, 29 ljudi je umrlo. Največ okuženih je v deželah Lombardija, Benečija (Veneto) in Emilija - Romanja, v FJK pa je to prvi znani primer okužbe. Tam so sicer včeraj napovedali, da bodo v ponedeljek po tednu dni znova odprli šole in univerze.

Izjemno nizka stopnja umrljivosti v Južni Koreji

Kako je drugod po svetu? Prva primera so v soboto potrdili na Irskem in v Luksemburgu. Iz Avstralije in Tajske medtem danes poročajo o prvi smrtni žrtvi. 35-letnega Tajca je že pestila denga, nato pa ga dodatno oslabil še koronavirus.

Na Kitajskem, kjer se epidemija zadnje dni umirja, so danes potrdili 573 novih primerov okužb (skupaj 87.000) ter 35 novih smrtnih žrtev. Skupaj je v tej državi, kjer se je izbruh začel, za novo boleznijo covid-19 umrlo 2870 ljudi, kar pomeni 3,2 odstotno smrtnost.

V Južni Koreji, ki je po številu okužb na drugem mestu, so danes zabeležili 376 novih primerov, skupaj že 3526. Kar 90 odstotkov vseh okužb je v mestu Daegu. Umrlo je 17 ljudim. Gre torej za izjemno malo število smrtnih primerov - stopnja umrljivosti je 0,48 odstotna.

Skupaj se je število okuženih po svetu do zdaj povzpelo na skoraj 87.000, umrlo je 2979 ljudi, več kot 42.300 pa jih je ozdravelo.