Koronavirus po svetu

Prva smrt v ZDA, v Nemčiji pa okuženi tudi otroci v vrtcu

G.G./STA
29. 2. 2020, 19.06
Posodobljeno: 29. 2. 2020, 20.38
Deli članek:

Zloglasni Covid-19 se širi po svetu. Prvo smrtno žrtev so zabeležili v ZDA.

Reuters
Okuženo območje v mestu Shoreline v bližini Seattla.

Zdravstvene oblasti v ameriških zveznih državah Kalifornija, Oregon in Washington so bile že včeraj najbolj zaskrbljene zaradi treh primerov okuženih, ki niso bili v tujini na kritičnih območjih, bili pa naj ne bi niti v stiku z okuženimi. Zdaj proučujejo, kako so se ti trije okužili. Danes iz Seattla poročajo o prvem umrlem, ki gre na rovaš koronavirusa. Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da je umrla že pred tem hudo bolna ženska stara nekaj čez petdeset let.

Po navedbah Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) so sicer v ZDA do petka okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 15 ljudeh, še 47 primerov okužb pa so zabeležili pri ameriških državljanih, ki so jih zaradi epidemije prepeljali v domovino iz Kitajske ali Japonske.

Stanje otrok ni zaskrbljujoče

V nemškem mestu Heinsberg so se v enem od vrtcev z novim koronavirusom okužili štirje otroci. Stanje otrok, katerih starosti niso navedli, po njenih besedah sicer ni zaskrbljujoče. Gre za simptome prehlada, je pojasnila tiskovna predstavnica tamkajšnjih oblasti. Vrtec sicer obiskuje več sto otrok, domnevno pa je vir okužbe vzgojitelj, ki se je prav tako okužil z novim koronavirusom. Heinsberg leži v Severnem Porenju-Vestfaliji, ki ga je izbruh novega koronavirusa prizadel najhuje od vseh nemških zveznih dežel. Tudi v Bonnu v tej zvezni deželi je že dva tedna zaprt vrtec, potem ko so pristojni potrdili okužbo pri enem od zaposlenih. 185 otrok, ki obiskujejo ta vrtec, zdaj testirajo.

Italija rekorderka po okuženih v Evropi

Daleč največ okuženih v Evropi so doslej zabeležili v Italiji. Število je tako preseglo 1000. Podatki italijanske civilne zaščite kažejo še, da je zaradi bolezni, ki jo povzroča novi virus, do zdaj umrlo 29 ljudi, 50 pa jih je ozdravelo. Skupno število okuženih od začetka širjenja bolezni na severu Italije je tako doseglo 1128.

V deželah Lombardija, Benečija (Veneto) in Emilija - Romanja, kjer je okuženih največ, bodo šole, vrtci in univerze ostali zaprti tudi prihodnji teden, da bi preprečili širjenje virusa.

V Furlaniji - Julijski krajini, ki meji na Slovenijo in kjer doslej še niso potrdili okužb, bodo po drugi strani v ponedeljek po tednu dni znova odprli šole in univerze. Znova bodo odprti tudi muzeji, gledališča in kinodvorane, poroča tržaški dnevnik Il Piccolo.

Profimedia
Tekmo italijanske druge lige med Cittadelo in Cremonesejem so odigrali pred praznimi tribunami.

Avstrija 9, Hrvaška 6

Avstrijske oblasti so medtem danes potrdile, da so v državi doslej potrdili devet primerov okužbe z novim koronavirusom. Na Hrvaškem je številka pri šestih.

Odpovedan pariški polmaraton

V Franciji se je število okuženih povzpelo na 73. Francoske oblasti so zato do nadaljnjega prepovedale vse dogodke z več kot 5000 udeleženci, med drugim tudi pariški polmaraton. V Španiji so doslej zabeležili 50 primerov okužbe, virus pa se je v to državo večinoma razširil iz Italije. Velika Britanija je danes sporočila, da se je število okuženih povzpelo na 23.

Na Danskem pa so potrdili tretji primer koronavirusa. Gre za zaposlenega v univerzitetni bolnišnici v Aarhusu, ki se je domnevno okužil na konferenci v Münchnu, kjer je bil v stiku z okuženim italijanskim državljanom. Tudi na Finskem so doslej zabeležili tri primere okužbe. Najnovejši primer je ženska, ki je nedavno obiskala severno Italijo in je zdaj v hišni karanteni. 

Iz Švedske pa poročajo o 12. primeru okužbe. Gre za prebivalca Goeteborga, ki je bil nedavno v Iranu. Na Norveškem se je skupno število okuženih dvignilo na 15, med temi so tudi trije zaposleni na očesni kliniki oselskega univerzitetnega kliničnega centra.