Rejci drobnice so že obiskali ministrico

Koliko medvedov in volkov je še treba ubiti?

Ž.K. / STA
29. 2. 2020, 18.44
Deli članek:

Uradniki iz vlade še ne načrtujejo novega odvzema medvedov in volkov, a kot kaže, jih kmetje ne mislijo čakati. Državni svet je sprejel novelo, ki bi povečala in podaljšala odlov.

Profimedia
V Sloveniji naj bi prebivalo 80 volkov.

Ta teden so se na kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, ki opravlja tekoče posle, obrnili v civilnih iniciativah Aktivna Kočevska, Nova vas - Loška dolina, Civilna iniciativa Primorske in Pobuda za odstranitev nevarnih zveri. »Prihaja pomlad in drobnico bomo kmalu spustili na pašnike. Strah nas je, da jo bodo volkovi pokončali in bomo ostali brez vsega. Mnogi naši kmetje že zdaj poslušajo zbiranje volkov okoli zaščitenih staj in ne vedo, kaj in kako jutri z živino,« so opozorili. Zahtevajo zmanjšanje števila zveri na »število, ki je sprejemljivo za okolje«, to pa je število, ki je bilo na območju države ugotovljeno med letoma 1990 in 2000. »Čeprav vemo, da vlada ni več operativna, pa naše živali tega ne vedo. Čutijo, da jih zunaj čaka prva pomladanska paša. Nas pa je strah in bojimo se, da jih zunaj verjetno čaka neizbežen konec pod volčjimi čekani,« so posvarili in pozvali k »takojšnjim in učinkovitim ukrepom«.

Celotno leto za odstrel medvedov

Lani je v Sloveniji po oceni stroke živelo okoli 1000 medvedov in 80 volkov. Interventni zakon, ki je bil v DZ sprejet 20. junija, je predvidel, da bi se od 200 medvedov, predvidenih za odvzem, 175 odstrelilo, kar bi lovci lahko storili do konca aprila 2020, preostalih 25 medvedov pa so bile predvidene izgube zaradi drugih vzrokov. Glede volkov je zakon predvidel odstrel 11 volkov do konca januarja 2020 in nato še v septembru 2020, predvidel pa je tudi, da se odvzem volka zaustavi, če se ustreli pet odraslih živali. Pri medvedu je bilo po sprejemu zakona o interventnem odvzemu odstreljenih 161 medvedov, 11 jih je bilo odvzetih z izgubami. Pri volkovih so bili odstreli štirje, izgub pa sedem. 

Medtem ko na ministrstvu pripravljajo novo argumentacijo, s katero bi utemeljili in odredili nov odlov, pa jih po desni prehiteva državni svetnik Branko Tomažič, ki je pripravil novelo zakona o interventnem odvzemu medvedov in volkov ter jo prek državnega sveta že uspel uvrstiti v zakonodajni postopek. V noveli predvideva odvzem kar 220 rjavih medvedov in 30 volkov. Z novelo želijo predlagatelji spremeniti tudi čas in trajanje odstrela, ki bi se za medvede izvajal praktično vse leto, od 1. maja 2020 do 30. aprila 2021, za volkove pa od 1. maja 2020 do 31. januarja 2021.

Nikolina Mihalinec
Volkovi drobnico napadajo kljub zaščitnim ukrepom kmetov.

Argumentacije še ni

Na podlagi odločitev strokovne in interesne skupine za podporo upravljanju z velikimi zvermi se trenutno odstrel volka vrši izključno na podlagi odločb. Za lažjo pripravo vlog in odločb se pripravljajo smernice s pojasnili glede argumentacije izpolnjevanja pogojev za odstrel. Za odstrel medveda je medtem treba pripraviti novo argumentacijo za kvotni odstrel po navodilih upravnega sodišča, so spomnili na ministrstvu. Ta argumentacija v prvi fazi temelji na dokazovanju povezave trenda naraščanja skupnih konfliktov ob izvajanju vseh ukrepov sobivanja. »Ta povezava je trenutno že dokazana, in sicer kljub izvajanju vseh ukrepov sobivanja kaže na trend povečevanja konfliktov pri povečevanju populacije medvedov,« so pojasnili na ministrstvu.

Škoda kljub odstrelu

Lani je sicer Agencija RS za okolje (Arso) obravnavala 327 škodnih dogodkov, ki jih je povzročil volk. Za 320 škodnih dogodkov, ki jih je povzročil v kmetijstvu, je bilo izplačanih 227.883 evrov. Prav tako je Arso obravnaval 461 škodnih dogodkov, ki jih je povzročil rjavi medved. Za 384 škodnih dogodkov, ki jih je povzročil medved v kmetijstvu, je bilo izplačanih 125.199 evrov, od tega za 76 škodnih dogodkov v čebelarstvu v vrednosti 45.985 evrov.