prvi in častni predsednik stranke

Miro Cerar izstopa iz stranke SMC, Počivalšek prevzema odgovornost

J.P./STA
2. 3. 2020, 11.28
Posodobljeno: 2. 3. 2020, 15.23
Deli članek:

To ni več njegova stranka, je dejal.

STA
Prvi predsednik SMC Miro Cerar

Miro Cerar, prvi in častni predsednik stranke SMC, iz nje izstopa. Kot je dejal, to ni več njegova stranka. Njen član ne želi več biti, kaj šele častni predsednik, saj da je ostala brez časti. Pozval je poslance SMC, naj začnejo misliti s svojo glavo. "Če se to ne zgodi, pa pozivam člane stranke, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC, demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži, da teh vrednot ne izdajo in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranka modernega centra," je bil oster Cerar. Kot je spomnil, je stranki posvetil šest let svojega življenja in zanjo zastavil svoje ime. "SMC že davno ni več stranka Mira Cerarja, a žal tudi ni več Stranka modernega centra. Razen če z modernostjo razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s centrom pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč," ugotavlja.

Cerar, ki pričakuje, da bodo njegovo odločitev skušali diskreditirati, je pojasnil svoj razmislek o prevzemanju funkcij po vstopu stranke v Janševo koalicijo: "Kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika stranke Zdravka Počivalška, da bi vodil državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi. K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci. Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov."

Za stranko je dejal še, da ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot, ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe, niti do članov, kaj šele do volivcev. Ocenil je tudi, da so strankini poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Poudaril je, da je SMC s somišljeniki ustanovil zato, da delajo dobro za Slovenijo, varujejo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava, ter spomnil, da je v polnih štirih letih vodenja vlade SMC stabilizirala prej nemiren politični prostor "in z velikimi napori in za visoko ceno, ki sem jo plačal tudi sam, izvlekla Slovenijo iz krize. To nam je uspelo le zato, ker smo uspeli slediti našim izvirnim vrednotam in ciljem." 

"V teh šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih. Kdor v svojem makiavelizmu in nezdravi ambicioznosti pozabi na osnovne vrednote sodelovanja, solidarnosti in tovarištva, ta pač ne more suvereno voditi socialno-liberalne stranke," je še ocenil Cerar.

Ni želel sodelovati v Janševi vladi

Do Cerarjeve odločitve je prišlo po vstopu SMC v koalicijo z Janezom Janšo. Svet SMC je v torek podprl vstop v vlado pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše. Odločitev je podprlo 25 članov, proti je bil le poslanec Jani Möderndorfer, vzdržan pa nihče. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je po seji povedal, da se s tem bližajo novi koaliciji, novi operativni in močni vladi. Po njegovi oceni je zmagal dialog in prevladal razum. Počivalšek je spomnil še, da je bil v času pogajanj v kontaktu z večino članov, tudi s Cerarjem, ki pa ga na seji sveta ni bilo. 

Cerar je že pred nekaj tedni povedal, da ne želi sodelovati v Janševi vladi. 

Prevzema odgovornost

Počivalšek je danes v izjavi v DZ Cerarjev izstop iz stranke pospremil z besedami, da stranke ne morejo konsolidirati, če se vedno znova vračajo nazaj. Zato Cerarja, tudi če bi ostal v stranki, ne bi predlagal za predsednika DZ. Odločitev je bila težka, a nujna, ker moramo iti naprej. Dodal je tudi, da se je sestal s Cerarjem in se z njim pogovoril. Neuradno naj bi se sestala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi v nedeljo zvečer.

Počivalšek je dejal še, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki. Ta je po Počivalškovem mnenju po dolgem obdobju notranjih trenj, sistematičnih napadov in obdobja, ko je bila kriva za vse, kar je narobe v državi, pred težko nalogo konsolidacije stranke. Po njegovih besedah ostaja stranka naravnana socialno, liberalno in trajnostno. "Seveda pa želimo biti pri odločitvi o tem, kako naprej, enotni in vsaj približno usklajeni o smeri, v kateri gremo," je povedal.

Spomnil pa je, da se konsolidacija stranke ne more zgoditi, če se vedno znova vračajo nazaj v zgodovino: "Kar je bilo, je bilo." Počivalšek je napovedal, da bo prevzel polno odgovornost za vse, kar bo v prihodnje. V tej luči je Cerarju pojasnil odločitev, da ga ne bo predlagal za predsednika DZ, ko bi se vrnil v DZ.

O tem se je namreč dalj časa ugibalo, saj se Cerar lahko po prenehanju funkcije zunanjega ministra oziroma s prihodom vlade Janeza Janše vrne v DZ. Ni pa jasno, ali bi Cerar, ki je sicer že kot predsednik stranke zavračal sodelovanje z Janšo in nedavno tudi zavrnil sodelovanje v njegovi vladi, funkcijo, tudi če bi mu bila ponujena, sprejel. Cerar naj bi že sredi februarja namreč zavrnil ponudbo za prevzem vodenja DZ, pozneje pa naj bi o tem resno razmišljal, dokler mu ni Počivalšek v nedeljo zvečer odrekel podporo.

Neuradno naj bi bil kandidat za predsednika DZ aktualni vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Šarec: Cerar je pokazal svojo verodostojnost

Po besedah premierja Marjana Šarca, ki opravlja tekoče posle, je pomenljivo, če tisti, katerega ime je stranka dolgo nosila, iz nje izstopi. Šarec za zdaj nima informacij o tem, da bi kdo od poslancev SMC prestopil v LMŠ, so pa njihova vrata odprta vsem tistim, ki so "sredinsko misleči, želijo delati po zdravi pameti in se držijo tistega, kar so zatrjevali pred volitvami".