ni jim mar

VIDEO: Zaradi koronavirusa v tej državi umrlo več deset ljudi, nekateri še vedno sledijo tradiciji in ližejo svetinje

A.S.
2. 3. 2020, 11.25
Posodobljeno: 2. 3. 2020, 14.23
Deli članek:

Verniki pravijo, da jim ni mar, četudi se okužijo s koronavirusom ali pa prispevajo k njegovemu širjenju.

Zajem zaslonske slike
Verniki pravijo, da se koronavirusa ne bojijo.

V Iranu je v zadnjih 24 urah za posledicami bolezni covid-19 umrlo še 12 ljudi. Tako se je število smrtnih žrtev povečalo s 54 na 66. Okužen je 1501 človek, s čimer se je število okuženih v primerjavi z nedeljo povečalo za 523. 291 ljudi je že ozdravelo.

V omenjeni državi so zaprli šole, univerze, tudi športne dvorane, da bi omejili širjenje zloglasnega virusa. Kljub temu religijski prostori še vedno ostajajo odprti. Številni so v iranski režim uperili prst, potem ko so se na družbenih omrežjih pojavili video posnetki, na katerih verniki ližejo vrata in nagrobnike v svetih prostorih Masumeh, ki se nahajajo v iranskem mestu Qom. Te na leto obišče več milijonov šiitskih romarjev. 

Zloglasni virus pa je terjal življenje svetovalca iranskega ajtole 71-letnega Alija Khameneija. Danes je umrl v bolnišnici.

Tamkajšnji iranski verski vodja  Mohammad Saeedi je že pred dnevi vernike pozval naj "kraj ozdravitve" še naprej obiskujejo. "Ta sveti kraj je prostor ozdravitve. Seveda smo previdni in upoštevamo tudi zdravstvene in varnostne postopke," je povedal.

Ministrstvo za zdravje je sicer državljane pozvalo, naj ne obiskujejo omenjenih svetih prostorov, vendar pa oblasti prepovedi niso izrekle. Verniki v posnetkih pravijo, da "jim ni mar, kaj se bo zgodilo", četudi se okužijo s koronavirusom ali pa prispevajo k širjenju virusa. Novinar Masih Alinejad, ki je na twitterju objavil zaskrbljujoče posnetke, je zapisal, da verniki s početjem "ogrožajo življenja ostalih Irancev in prebivalcev celotnega sveta". 

Čeprav tamkajšnje ulice, svetišča, javna stranišča nenehno razkužujejo, se številni sprašujejo, ali so to zadostni ukrepi. 

Država se prav tako sooča s pomanjkanjem zdravstvene opreme, potem ko so Združene države Amerike zmanjšale dobavo zaščitnih mask in opreme za testiranje. Številne iranske sosede so medtem zaprle svoje meje in uvedle prepoved letov iz Irana, kar lahko škodi že tako krhki iranski ekonomiji. 

"Bolnišnice so polne okuženih ljudi," je povedal teheranski zdravnik, ki ni želel biti imenovan. "Potrebujemo več bolnišnic, število smrtnih žrtev bo naraslo," je še dodal. Ministrstvo za zdravje je ukazalo zgolj sprejem že okuženih pacientov in tistih, ki potrebujejo takojšnjo pomoč. 

Iranske oblasti so trdile, da imajo širjenje virusa pod nadzorom, javnost pa tem trditvam odkar je tudi namestnik iranskega ministra za zdravje Iraj Harirchi pristal v karanteni. Le dan pred tem je na novinarski konferenci zatrjeval, da ni razloga za paniko.