Raziskava

Bogati živijo povprečno devet let dlje od revnih

B.K.
15. 1. 2020, 10.34
Posodobljeno: 15. 1. 2020, 11.31
Deli članek:

Če imate denar, imate tudi več življenja.

Profimedia
Neenakost na ulicah Londona.

Dobro finančno stanje v povprečju doda devet let pričakovani življenjski dobi posameznika, kaže nova razsikava britanskih in ameriških raziskovalcev. Študija, ki so jo razsikovalci izvajali 10 let, je pod drobnogled vzela kako družbeni in ekonomski faktorji vplivajo na zdravje v starosti.

Raziskava, ki je bila objavljena v torkovi izdaji revije Journal of Gerontology, je pregledala podatke več kot 25.000 ljudi starih nad 50 let iz ZDA in Združenega kraljestva. Raziskovalci so ugotavljali, koliko let še ljudje lahko pričakujejo, da bodo živeli zdravo življenje, glede na njihovo premoženjsko stanje.

Reuters
Danes rojeni otroci lahko pričakujejo slabše zdravstveno stanje v svojem življenju od njihovih starih staršev.

Izsledki so zanimivi. Zdravstveno stanje najbogatejših moških posemeznikov, tako v severni Ameriki kot v Veliki Britaniji, je toliko boljše od posameznikov iz najrevnejše skupine, da lahko prvi pričakujejo, da bodo v povprečju živeli še 31 zdravih let, drugi pa le še med 22 in 23. Pri ženskah je  tako zgornje kot spodnje povprečje daljše za približno eno do dve leti.

Statistični podatki pa so ob tem razkrili še en zaskrbljujoč trend. Danes rojeni otroci lahko namreč pričakujejo slabše zdravstveno stanje v svojem življenju od njihovih starih staršev. Povprečna življenjska doba se bo zato višala mnogo počasneje kot se je doslej, pri socialno šibkejših skupinah pa se bo začela celo krajšati.