Umetniški projekt?

Poročila se je s podmorničarjem, ki je razkosal novinarko

G.G.
15. 1. 2020, 11.20
Posodobljeno: 15. 1. 2020, 15.32
Deli članek:

Spomnimo se danskega podmorničarja Petra Madsena, ki so ga spolne deviacije speljale na pot umora. Danes je z njim poročena ruska artistka Jenny Curpen.

Facebook
Jenny Curpen obiskuje Madsena v zaporu.

Madsen je bil konec aprila 2018 spoznan krivega za umor švedske novinarke Kim Wall. Trdil je, da je 30-letna novinarka umrla po nesreči, razkosanje pa je označil za »noro situacijo«. Sodišče je svojstvenega inovatorja poslalo v zapor do konca življenja. Dobil je dosmrtno zaporno kazen.

19. decembra lani se je z njim poročila samooklicana ruska umetnica Jenny Curpen, ki živi na Finskem. Za BBC je povedala, da gre za pristno poroko, ne le kot del »umetniškega projekta«, ki ga je omenjala pred meseci in se imenuje »To ni Peter, ki ga poznamo« (This is not the Peter we know).

Jenny Curpen meni, da je Madsen predstavljen v napačni luči, da je demoniziran, njegovi talenti, znanje, »genialnost« pa spregledane. »Moj mož je ena od dveh žrtev kaznivega dejanja, ki se je zgodilo na podmornici. Življenje samo je zdaj zanj velika kazen,« razmišlja novoporočena umetnica, ki je Madsena že večkrat obiskala v zaporu Herstedvester v okolici Copenhagna.

Reuters
Madsen je sprva trdil, da je Wallova umrla po nesreči, ker jo je na podmornici v glavo zadela težka loputa, kasneje pa je spremenil zgodbo in dejal, da se je zastrupila z ogljikovim monoksidom.

Jenny Curpen je sicer že poročena z ruskim oporečnikom Aleksejem Devjatkinom. Leta 2012 sta bila aretiran na shodu skrajne ruske levice, ki nasprotuje predsedniku Vladimirju Putinu. V naslednjih letih sta zbežala v Ukrajino, nato pa na Finsko, kjer so jima podelili politični azil.