konec snega in mraza

Podnebne spremembe bodo uničile alpsko smučanje, kot ga poznamo danes

B.K.
15. 1. 2020, 09.58
Posodobljeno: 15. 1. 2020, 10.37
Deli članek:

Nižje ležeča smučišča bodo do konca stoletja ostala povsem brez snega.

Profimedia
Manjše smučišče Alpspitzbahn v Nemčiji je letos skoraj popolnoma golo.

Januar je, v nemškem Garmisch-Partenkirchnu, kjer so leta 1936 potekale zimske olimpijske igre, pa je tako malo snega, da organizatorje resno skrbi, ali bodo lahko sploh izvedli tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg. Tekme za svetovni pokal za tako moške kot ženske so načrtovane za začetek februarja, trenutno pa proge krasijo le kupi umetnega snega, ki za silo pokriva sicer čisto zelene travnike.

V Garmisch-Partenkirchnu, tako kot v ostalih alpskih letoviščih, predstavlja smuka hrbtenico lokalnega gospodarstva. Horde turistov namreč vsako zimo derejo na pobočja, v letoviščih pa zapravijo ne le za vstopnico pač pa tudi za nastanitev, prehrano in druge storitve. V Avstriji zimski turizem predstavlja denimo 6 odstotkov gospodarske dejavnosti, v hriboviti deželi Tirolski pa okoli 18 odstotkov. V francoski regiji Auvergne-Rhone-Alpes region, kjer se nahaja tudi smučišče Val d’Isere, so turisti v sezoni 2018 tam zapravili 21 milijard evrov, kar predstavlja desetino tamkajšnjega bruto domačega proizvoda, ustvarilo pa je približno 171.000 delovnih mest, poroča Bloomberg. Podobna situacija je tudi v Švici in severni Italiji.

Reuters
Adelboden je bil, med letošnjimi tekmami za svetovni pokal v alpskem smučanju, čisto brez naravnega snega.

Ta vir zaslužka je zdaj resnično ogrožen. Podnebne spremembe naj bi v naslednjih letih samo Avstrijo stale približno 300 milijonov evrov letno, trdijo avstrijske okoljske organizacije. "Če se bodo izpusti toplogrednih plinov nadaljevali nemoteno, bo snog na nižjih nivojih, do konca stoletja praktično izginil," je za Bloomberg dejal Marc Olefs z dunajskega Centralnega inštituta za meteorologijo in geodinamike. Garmisch-Partenkirchen je nedvomno eno izmed alpskih letovišč, ki jih bo doletela ta usoda. Stoji namreč na nadmorski višini le 800 metrov.

Teh smučišč ne bo rešila nit tehnologija. Umetni sneg, ki so ga na smučiščih začeli uporabljati, da bi bili manj odvisni od vremenskih muh, bo namreč nezadosten v toplih zimah. Topovi za njegovo ustvarjanje so namreč energijsko izjemno potratni, prav tako pa umetni sneg potrebuje nizke temperature, kar bo v zimski sezoni kmalu glavni problem.