stratosfera

Dim avstralskih požarov bo obkrožil Zemljo

B.K.
14. 1. 2020, 09.10
Posodobljeno: 14. 1. 2020, 09.24
Deli članek:

Avstralci bodo najmanj dvakrat občutili posledice katastrofalnih požarov, ki pustošijo po celini. Znanstveniki namreč opozarjajo, da bo dim obkrožil planet in se vrnil na izhodiščno točko.

Reuters
Dim in pepel požara v Novem južnem Walesu zakrivata sonce.

Znanstveniki ameriške vesoljske agencije NASA so sporočili, da je dim, ki se je dvignil v stratosfero, prepotoval že polovico sveta in se bo prej ali slej vrnil do Avstralije.

Dim, ki so ga povzročili katastrofalni požari na avstralski celini, je medtem že pripotoval do juga Afrike. Dim in pepel, ki se ustvarita ob požarih, sta bila tokrat tako gosta, da sta izzvala požarne nevihte. te nato ustvarijo pogoje, ki dim izstrelijo kar 16 kilometrov v višave. Tako visoko nato dim potuje okoli sveta.

Občutno poslabšanje zraka so sicer zabeležili že na Novi Zelandiji, ki je Avstraliji najbližja država. Poslabšanje atmosferskih pogojev pa so zaznali tudi na območju južne Amerike, predvsem v delih Čila in Argentine, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg.

Reuters
V dim ovit Sydney.

V uničujočih požarih na peti celini je doslej umrlo 28 ljudi, brez domov jih je ostalo več tisoč. Požar v velikosti dveh Švic je v atmosfero izpustil polovico povprečnega letnega izpusta ogljikovega dioksida v Avstraliji, pomoril pa je tudi več milijonov živali. Več živalskim vrstam sedaj grozi celo izumrtje.