Grand Slam

VIDEO: Slovenska tenisačica zaradi dima padla na OP Avstralije

B.K./STA
14. 1. 2020, 08.35
Posodobljeno: 14. 1. 2020, 09.24
Deli članek:

Varnost igralcev je bila včeraj postavljena pod vprašaj, ko so loparje vihteli v Melbournu, ovitem v gost dim.

Twitter
Dalila Jakupovič je morala predčasno zaključiti igro, saj zaradi dima ni mogla dihati.

Slovenska teniška igralka Dalila Jakupovič je ponoči začela kvalifikacije na prvem grand slamu sezone, OP Avstralije, čeprav se dim in posledično močno onesnažen zrak zaradi požarov na peti celini še ni razkadil.

Jakupovičeva je proti Stefanie Vögele vodila s 6:4 in 5:6, a je nato v napadu kašlja padla po tleh.

"Res me je bilo strah, da se bom onesvestila. Zato sem padla po tleh, nisem mogla več stati na nogah" je po tekmi dejala Jakupovićeva. "Nimam astme in nikoli nisem imela problemov z dihanjem. Pravzaprav mi je vročina všeč."

Luksemburžanka Mandy Minella je prek Twitterja sporočila, da je šokirana, da so organizatorji v takšnih razmerah sploh dovolili začetek kvalifikacij. "Šokirana sem, da so se začele kvalifikacije na @AustralianOpen. Kaj pa zdravje vseh ljudi, ki morajo tu delati, še posebej otrok, ki pobirajo žogice," je tvitnila Minella.

Po več mesecih katastrofalnih požarov na peti celini, se je kakovost zraka v Melbournu močno poslabšala in postala ena najslabših na svetu, avstralske oblasti so jo označile za "tvegano za zdravje".

Prebivalcem so mestne oblasti naložile, naj ostanejo doma, zapirajo okna in vrata in domačim ljubljencem močno omejijo gibanje na prostem.

A organizatorji prvega grand slama sezone so zatrdili, da spremljajo kakovost zraka in da imajo sodniki dvobojev moč, da zaustavijo dvoboje, da bi zaščitili zdravje igralcev. Zato so prvi dan kvalifikacij vseeno začeli, sicer malo pozneje, kot je bilo predvideno, nato pa je za nove pomisleke poskrbela Jakupovičeva.

Profimedia
Dalila Jakupovič