Izkoristili tudi psa

Na Hrvaškem so si za tarče izbrali Slovence: če so od vas v zvezi s tem zahtevali denar, ste morda med njimi

R.T.
14. 1. 2020, 09.21
Posodobljeno: 14. 1. 2020, 10.09
Deli članek:

Policijska uprava Istarske poziva vse, ki so jim na Hrvaškem ponudili pomoč pri legalizaciji objektov na področju Kavrana oziroma so skušali od njih za to pridobiti denar, da jim to čim prej sporočijo.

Bobo
Tako so maja 2004 v Kavranu rušili počitniške hiške brez gradbenega dovoljenja.

Po ugotovitvah puljskih kriminalistov naj bi 66- in 22-letnik zagrešila štiri kazniva dejanja izsiljevanja, dve kaznivi dejanji goljufije in dve kaznivi dejanji ponarejanja listin. Starejši moški je osumljen še enega kaznivega dejanja goljufije, 46-letnico pa, da jima je pomagala pri izsiljevanju.

Po poročanju portala Glas Istre je 66-letnik Nijaz Čaušević Medo. V Kavran se je preselil po koncu vojne v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, kjer uživa slab sloves. Pogosto naj bi bil celo oborožen, vozil pa naj bi avtomobile brez registrskih tablic. Preživljal naj bi se z ilegalno sečnjo gozdov v okoli Kavrana, in sicer kar na zasebnih zemljiščih in brez dovoljenja.

Izkoristili tudi psa

Ker obstaja sum, da so na podoben način oškodovali še več hrvaških in slovenskih državljanov, te pozivajo, na se javijo na Policijsko postajo Pula-Pola, na telefonsko številko 052 532 628 ali prek elektronske poške pp.pula@mup.hr.

Moška sta osumljena, da sta od 8. novembra lani po telefonu grozila 68-letniku in od njega zahtevala denar za neobstoječi dolg. Od žrtve sta zahtevala več tisoč kun, mu grozila s telesno silo in zaplembo premoženja. Pri tem jima je pomagala tudi omenjena 46-letnica. 66-letnika poleg izsiljevanja sumijo tudi, da je oškodovanca ogoljufal. Slednji je namreč 66-letniku v oskrbo dal svojega psa, ko je bil v tujini, kar je storilec zlorabil – lastniku je dajal vedeti, da je pes zbolel in da potrebuje operacijo, on pa mu je za zdravljenje plačal več tisoč kun.

Legalizacija objektov

Moška sta osumljena tudi, da sta se dvema slovenskima državljanoma predstavljala kot uradni osebi, ki jima lahko pomagata pri legalizaciji objektov na območju Kavrana. Od 34-letnega Slovenca sta tako v prvi polovici leta 2018 pridobila več tisoč kun in mu priskrbela ponarejeno sodno odločbo, konec lanskega leta pa od 58-letnega Slovenca zahtevala več tisoč kun, da bi mu ne bi zrušili nezakonitega objekta. Da bi prepričala oškodovanca, sta ponaredila odločbo o odstranitvi objekta in drugo uradno dokumentacijo.

Po končani kriminalistični preiskavi so osumljenca 10. januarja privedli pridržali. 46-letnico so kazensko ovadili.