Svet

Za ZDA Kitajska ni več manipulatorka valute

G.G./STA
14. 1. 2020, 09.04
Posodobljeno: 14. 1. 2020, 09.07
Deli članek:

Ameriška vlada je pred pričakovanim podpisom prve faze trgovinskega dogovora med državama umaknila opredelitev Kitajske kot manipulatorke valute.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ta prva faza trgovinskega dogovora vsebuje določila, ki naj bi Kitajski preprečila manipulacijo lastne valute za pridobivanje trgovinskih prednosti. ZDA so Kitajsko obtoževale, da znižuje tečaj svoje valute za pomoč izvoznikom.

ZDA so Kitajsko označile za manipulatorko valute pred petimi meseci na višku trgovinske vojne. Kitajska bo sedaj skupaj z devetimi državami na posebnem seznamu držav, ki jih bodo posebej pozorno spremljali glede valute. Na seznamu so tudi Nemčija, Irska, Italija, Japonska, Južna Koreja, Malezija, Singapur, Švica in Vietnam.

"Kitajska je sprejela zaveze proti kompetitivni devalvaciji valute, ki jih je mogoče uveljavljati," je dejal ameriški minister za finance Steven Mnuchin. Poteza ima tudi kritike in demokratski senator iz New Yorka Chuck Schumer je dejal, da je Kitajska še naprej manipulatorka valute, predsednik ZDA Donald Trump pa Američanom glede Kitajske ponuja le predstavo brez rezultatov.

Ministrstvo za finance dvakrat letno poroča kongresu o državah, ki manipulirajo s svojo valuto, da pridobijo tekmovalne prednosti pred ameriškimi podjetji. Razglasitev Kitajske za manipulatorko je bila lani avgusta presenetljiva, saj je ministrstvo za finance maja lani poročalo, da temu ni tako.

Opredelitev je bila simbolične narave, saj obvezuje vlado, da začne pogajanja o tem vprašanju. Če ta ne bi bila uspešna, se lahko uvedejo sankcije, kot so višje carine na kitajski uvoz, kar je Trump počel že veliko prej.

Trump naj bi v sredo podpisal prvo fazo trgovinskega sporazuma, ki prinaša vsaj premor za trgovinske prepire med državama, ki jih je Trump sprožil pred več kot dvema letoma z uvajanjem carin. Analitiki so se bali, da bo to sprožilo recesijo, vendar je bila najbolj odmevna posledica velika rast newyorških borznih indeksov po vsaki novici, ki je vlivala optimizem, da se bo trgovinski spor zdaj zdaj končal.