Protestniki so v torek vdrli v poslopje parlamenta v prestolnici Quito, kjer so se spopadli s pripadniki varnostnih sil. Predsednik države Lenin Moreno je kasneje za območje v bližini vladnih poslopij razglasil nočno policijsko uro, vlada pa se je iz prestolnice preselila v pristaniško mesto Guayaquil.

Po navedbah očividcev so se protestniki, od katerih so nekateri nosili palice in lesene ščite, za kratek čas prebili skozi policijski kordon in v poslopju parlamenta vihteli zastave ter vzklikali slogane, nakar so jih varnostne sile razgnale s solzivcem.

protesti, ekvador
Reuters
Protesti v Ekvadorju

Po poročanju lokalnih medijev, ki jih povzema britanski BBC, so bile tarča napada in poškodovane tudi druge vladne stavbe v mestu.

Moreno, ki odločno zavrača možnost odstopa, je že minuli teden razglasil izredne razmere, a mu ni uspelo ustaviti protestov, ki jih vodijo skupine domorodnega prebivalstva. Zahtevajo konec varčevalnih ukrepov in vrnitev subvencij na pogonska goriva.

protesti, ekvador
Reuters
Protesti v Ekvadorju

V državi se je namreč gorivo podražilo za 120 odstotkov, ker je vlada 3. oktobra na zahtevo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) odpravila subvencije na pogonska goriva. Te so jo stale 1,3 milijarde dolarjev na leto. Vlada je v zameno od IMF dobila 4,2 milijarde dolarjev posojila.

Ukinitev subvencij je sprva sprožila stavko sindikatov prevoznikov, ki pa so kasneje svoje dejavnosti ustavili, a protesti so se nadaljevali. Protestniki iz vrst domorodnega prebivalstva so blokirali ceste v državi in na tisoče jih je na večje proteste pripotovalo v Quito.

V celotni državi naj bi doslej v nemirih umrla dva človeka, več deset naj bi bilo ranjenih.