Zaklenili so se v Belo hišo

S.R./STA
9. 10. 2019, 07.12
Posodobljeno: 9. 10. 2019, 07.18
Deli članek:

Bela hiša je v torek pisno obvestila demokratske kongresne voditelje, da ne more sodelovati s preiskavo pred ustavno obtožbo predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki da je nezakonita. Glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone je zapisal, da preiskava nima legitimne ustavne osnove, ni poštena in nima osnovnih procesnih zaščit.

Reuters
Bela hiša je zavrnila sodelovanje v preiskavi pred ustavno obtožbo Trumpa.

Kongresni demokrati so preiskavo pred ustavno obtožbo za odstavitev predsednika ZDA uvedli potem, ko je prišla na dan prijava žvižgača, da je Trump predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega prosil za preiskavo sina predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna v zameno za sprostitev pomoči. Trump je kasneje še objavil prepis telefonskega pogovora z Zelenskim, ki potrjuje navedbe žvižgača. 

Bela hiša doslej ni našla učinkovite strategije za boj proti demokratom, kot kaže, pa sedaj skuša s popolno zavrnitvijo sodelovanja. Noben uslužbenec vlade več ne bo dobil dovoljenja za nastop pred kongresnimi zasliševalci, vlada pa kongresnim preiskovalcem ne bo predala več nobenih dokumentov, ker meni, da je preiskava Trumpa nelegitimna. 

Nihče ni nad zakonom

Po mnenju neodvisnih ameriških pravnikov je to za lase privlečen argument, saj ima predstavniški dom po ustavi vso pravico, da vodi preiskavo pred ustavno obtožbo.

Ustava daje predstavniškemu domu pooblastila za preiskavo in obtožnico, senatu pa za sojenje predsedniku na podlagi obtožnice. Drugih podrobnosti ni, republikanci pa zahtevajo, naj predstavniški dom kongresa najprej glasuje o ustavni obtožbi in šele nato vodi preiskavo. 

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je na pismo Cipolloneja odgovorila, da ima predstavniški dom vso pravico, da vodi preiskavo pred formalnim glasovanjem o impeachmentu. "Gospod predsednik, nisi nad zakonom in boš odgovarjal," je Trumpu sporočila Pelosijeva. 

Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti Adam Schiff pa je tvitnil, da Trumpovo zavračanje sodelovanja s preiskavo kaže na to, da misli, da je nad zakonom, vendar pa ustava pravi drugače. 

Nočejo sodelovati

Trumpova vlada s preiskavo pred ustavno obtožbo že sicer ne sodeluje oziroma ne sodeluje z nobeno preiskavo, ki jih vodijo kongresni odbori, odkar jih od januarja letos vodijo demokrati. 

Trump je v torek blokiral zaslišanje veleposlanika pri EU Gordona Sondlanda, ki pozna podrobnosti glede pritiska na Ukrajino, da v zameno za pomoč uvede preiskavo Hunterja Bidna. Sondlandov odvetnik je dobil ukaz, da ne sme pričati v kongresu po telefonu v torek zjutraj malce po polnoči. 

Schiff je dejal, da so dobili še en dokaz za oviranje kongresne preiskave s strani Trumpa in državnega sekretarja Mika Pompea, kar da bo le utrdilo gradivo za obtožnico. Sondland je potem dobil uradni poziv na zaslišanje, o sporu pa bodo morala odločati sodišča. 

Trump je svojo odvetniško ekipo medtem okrepil z nekdanjim republikanskim kongresnikom Treyjem Gowdyjem. Ta je bil eden glavnih zasliševalcev nekdanje države sekretarke ZDA Hillary Clinton glede terorističnega napada na ameriški konzulat v Bengaziju. 

V torek je imel za Trumpa nasvet tudi nekdanji predsednik ZDA, 95-letni Jimmy Carter. "Enkrat za spremembo povej kaj po resnici," je na vprašanje televizije MSNBC, kaj bi svetoval Trumpu, povedal Carter. Dodal je tudi poziv predsedniku, naj sodeluje s preiskavo, češ da Američani želijo odgovore.