"Sem skrajnež, nimam mej, rad grem do konca"

Sodišče je po hitrem postopku obsodilo dva tihotapca z ljudmi

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
8. 10. 2019, 20.05
Deli članek:

Sodnica ptujskega okrožnega sodišča Marjana Kosi je ta teden na podlagi priznanja krivde izdala dve obsodilni sodbi za tujca, ki sta na območje Slovenije tihotapila ljudi.

MZ
Oleg Pliushkin verjetno ni tako nedolžna ribica, kot se je predstavil sodišču. Na sojenje je namreč prišel vklenjen v dvojne lisice.

Oleg Pliushkin je 23. avgusta v Slovenijo nezakonito pripeljal pet državljanov Iraka. Plačali naj bi mu od 2000 do 3500 evrov, čeprav tega na sodišču ni potrdil. Tujce je z najetim vozilom Audi A3 pripeljal s Hrvaškega; do tja jih je iz Bosne pripeljal drug organizator prevoza, Pliushkin pa jih je prevzel in pripeljal v Slovenijo. Pri tem je kršil 308. člen Kazenskega zakonika, o prepovedanem prehajanju državne meje. Policisti so ga »na delu« ujeli dopoldne, ob 10.40, in od takrat je za zapahi.

Dogovori prek spleta

Obdolženi je na sodišču povedal, da je živel v Varšavi, kjer naj bi delal v gradbeništvu. A ker dela ni bilo, je prestopil prag zakona. Bil naj bi v finančni stiski, ta naj bi ga gnala v storitev kaznivega dejanja. Denar, ki bi ga zaslužil s prevozom, bi namenil za svojo štiriletno hčer. Ko ga je sodnica Kosijeva vprašala, kje živi družina, je pojasnil, da je žena v Minsku v Belorusiji, ukvarja se z računovodstvom in zasluži okoli 400 dolarjev na mesec, kar pa da ne omogoča preživetja. Prek spleta je navezal stike s kriminalnim podzemljem in se dogovoril, da bo prek slovenske meje peljal tujce. »To neumnost sem naredil izključno zaradi finančne stiske. Ljudi, s katerimi sem se povezal, ne poznam, komunicirali smo izključno po spletu. V Sloveniji sem bil teden dni, nisem nameraval ostati dlje,« je dejal Pliushkin, ki se je opisal kot ekstremist oziroma skrajnež. »Rad imam tveganje, nimam mej, grem do konca.«

MZ
Shirwan Al Abdal do zdaj v Sloveniji še ni bil obsojen in ni v nobenem drugem kazenskem postopku, kar sta tožilstvo in sodišče upoštevali.

Deset mesecev zapora, stroške postopka krije država

Sodnica Kosijeva je med drugim predočila, da je Pliushkin neposredno ogrožal življenja tujcev, ki jih je prevažal. Vozil je brez vozniškega dovoljenja, v avtomobilu je bilo skupaj z njim namesto pet ‒ šest oseb. Pri izreku kazni je sodišče v celoti sledilo predlogu tožilstva, upoštevali so tudi okoliščino, da v Sloveniji še ni bil obsojen. Čeprav bi mu lahko naložili zaporno kazen od enega do deset let, sta tožilstvo in sodišče upoštevali družinske in premoženjske razmere ter posegli po omilitvenem ukrepu. Dobil je deset mesecev zaporne kazni in obveznost plačila 2035 evrov. Za obdobje petih let velja tudi izgon iz države. Zasegli mu bodo dva mobilna telefona in prenosni računalnik ter pet SIM-kartic. Ker nima prihodkov, je oproščen plačila stroškov postopka in plačila zagovornika. Vse to bo pokril državni proračun.

Al Abdala čaka eno leto, Pliushkina pa deset mesecev zaporne kazni.

Dva Iračana v prtljažniku, štirje na zadnjih sedežih

Isti dan je Kosijeva končala še drugi podobni postopek, zoper obdolženega Shirwana Al Abdala. Možje v modrem so ga dobili na delu, ko je 6. avgusta zvečer, nekaj po 20. uri, skupaj s pomočnikom na območju Haloz z avtomobilom BMW nemških registrskih oznak v državo nezakonito pripeljal šest Iračanov. Dva je strpal v prtljažnik, tri na zadnje sedeže in enega za sovoznikov sedež tako, da je ta čepel. Al Abdala in njegovega pomočnika so policisti ustavili v Cirkulanah pri Baru Levičnik. Potnike sta za plačilo nameravala prepeljati iz Hrvaške skozi Slovenijo v Italijo.

Shirwan Al Abdal bo sedel eno leto, plačati mora 1504 evre denarne kazni, čaka ga petletni izgon iz države. Sodišče mu je zaseglo tudi 310 evrov gotovine. Do zdaj v Sloveniji še ni bil obsojen in ni v nobenem drugem kazenskem postopku, kar sta tožilstvo in sodišče upoštevali.