Džihadisti

V Bosno in Hercegovino se vrača devet pripadnikov Islamske države

R.T.
8. 10. 2019, 20.21
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 20.21
Deli članek:

Do konca tedna se bo v Bosno in Hercegovino iz Sirije in Iraka vrnilo devet pripadnikov Islamske države. Tam jim bodo sodili zaradi terorizma.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tamkajšnji portal Žurnal navaja, da so povratniki Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota in Armin Dželko. Zajeti so bili ob zlomu Islamske države. Domovino so zapustili med letoma 2013 in 2014, zadnjih nekaj mesecev pa so preživeli v ujetniških taboriščih. Takoj ob prihodu v Bosno in Hercegovino jih čaka pripor.

Pozival k pobijanju kristjanov

Keserović je v Siriji posnel nekaj propagandnih posnetkov, v katerih je pozival k pobijanju kristjanov. Zadnji tak je luč sveta ugledal junija 2016. »Ostanite muslimani. Pobijajte kristjane in njihove sluge. V njihovim mestih in državah. Eksploziv jim nastavljajte pod avtomobile, v njihove domove, v njihove pisarne. Pobijajte jih z ostrostrelskimi puškami in dušilci, ubijajte jih, kot le lahko, pa če je treba z nožem,« je govoril džihadist Keserović.

Ališić je bil v vrstah Islamske države znan kot Evo Talha. Bil naj bi pripadnik enote Beograjčanov, ki so se spreobrnili v islam. Na ozemlju Islamske države je bil z ženo Sadžido, sinom in hčerkama. Dželko se je boril v enoti, ki ji je poveljeval državljan Bosne in Hercegovine Bajro Ikanović, ki je umrl v Siriji. Kasupovićevo vojno ime naj bi bilo Muatesim. Poročil naj bi se s Sirko iz Damaska. Boril naj bi se v Kobaniju, Baijiju in Raki. Ćurt, znan menda kot Abdulah, se je boril v Siriji in se poročil z domačinko.

Po propadu Islamske države je bil Bosni in Hercegovini izročen le radikalni islamist Ibro Ćufurović.