Pomanjkanje svinjine

Kmetje redijo prašiče v velikosti polarnih medvedov

S.R.
7. 10. 2019, 10.06
Posodobljeno: 7. 10. 2019, 13.29
Deli članek:

Ker na Kitajskem primanjkuje svinjine, cene pa so zrasle v nebo, so kitajski kmetje povlekli nekaj drastičnih potez.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Kitajski kmetje so se na veliko povpraševanje po prasetini in katastrofo, ki jo predstavlja afriška prašičja kuga, odzvali z vzrejo vse večjih praset. Tako nek kmet v Nanningu, največjem mestu v avtonomni regiji Guangxi na jugu Kitajske, redi prašiče, ki tehtajo več kot 500 kilogramov, s tem pa dosegajo veličino samcev severnega oziroma polarnega medveda, poroča Bloomberg. Pa cena? Kmet lahko poltonskega prašiča proda za slabih 1300 evrov, kar je trikratnik povprečne mesečne plače v regiji. 

Orjaki, ki jih redijo v Nannigu in tudi drugje po državi, so seveda namenjeni zakolu, kmetje pa na očitke o sporni praksi odgovarjajo, da jih v to sili afriška prašičja kuga, ki je v azijskih državah zdesetkala populacije prašičev. Kitajska je sicer največji porabnik svinjine na svetu, usmeritev v večje in težje prašiče pa so z obema rokama zagrabili tako mali kmetje ko velike korporacije, potem ko je kitajska vlada opozorila, da bo v prvi polovici leta 2020 na področju ponudbe svinjskega mesa vladalo veliko pomanjkanje, saj so morali kitajski kmetje zaradi afriške prašičje kuge pokončati približno tretjino svojih prašičev. Ocenjujejo, da so v želji po zaustavitvi širjenja te bolezni ubili med 250 in 300 milijoni krulcev. Oblasti jih sicer pozivajo, naj proizvodnjo čim prej vrnejo na prejšnjo raven, a mnogi ostajajo previdni, saj se bojijo kontaminacije. Bolj kot številčnost populacije jih tako zanima velikost posamezne živali. Zaradi dogajanja na Kitajskem se bodo cene svinjskega mesa najverjetneje dvignile tudi drugod po svetu. 

Največji Big Bill 

Odrasel prašič običajno tehta med 140 in 300 kilogrami. Vse prej kot običajen prašič pa je bil denimo Big Bill iz ameriške zvezne države Tennessee, ki je dosegel »zavidljivo« težo 1157 kilogramov. Takrat se seveda večina ni spraševala, kakšno trpljenje ta kilaža oziroma tonaža predstavlja njemu samemu. Leta 1933, ko bi moral potovati na svetovni sejem v Chicagu, so ga morali uspavati, potem ko si je zlomil nogo. Razlog za zlom je seveda jasen.