Spremembe?

Na kosovskih volitvah slavila opozicija, parlament razdrobljen

B.K./STA
7. 10. 2019, 07.24
Posodobljeno: 7. 10. 2019, 07.49
Deli članek:

Na Kosovu je po preštetju skoraj vseh glasov v vodstvu gibanje Samoopredelitev.

Reuters
Vodja gibanja Vetëvendosje Albin Kurti.

Največ glasov na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah na Kosovu je po preštetju 93,7 odstotka glasov osvojilo levosredinsko gibanje Samoopredelitev (Vetevendosje) Albina Kurtija, in sicer 25,8 odstotka glasov. Na drugem mestu je desnosredinska Demokratska liga Kosova (LDK) Ise Mustafe s 25 odstotki. Sledi Demokratska stranka Kosova (PDK) predsednika Hashima Thacija z 21,2 odstotka glasov podpore.

Desničarsko zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK) dosedanjega premierja Ramusha Haradinaja je dobilo 11,6 odstotka glasov podpore. Volilna udeležba je bila na nedeljskih volitvah 44 odstotkov in tako za 2,5 odstotne točke večja kot na volitvah leta 2017.

Srbska manjšina, ki ima v kosovskem parlamentu zagotovljenih 10 sedežev, naj bi večinsko volila Srbsko listo, ki jo podpira v Beogradu vladajoča Srbska napredna stranka, poročajo srbski mediji.

Kurti je okrog polnoči skupaj s svojimi privrženci v središču Prištine že slavil zmago. "Republiko smo rešili ujetništva politike. Danes smo končali to dramo," je pred tem dejal za televizijsko postajo T7 in se zavzel za čimprejšnjo sestavo nove vlade.

Vjosa Osmami, ki je bila premierska kandidatka LDK, je izrazila prepričanje, da bodo stranke sedle za mizo in se pogovorile o koaliciji.

Predčasne volitve so na Kosovu razpisali, ko je premier Haradinaj julija letos po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja. To je storil zaradi povabila Posebnega sodišča za vojne zločine na zaslišanje. Haradinaj je bil namreč med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 eden od poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova.