70-letna Mirtha Munoz iz Bolivije je bila najstarejša udeleženka 60-kilometrske kolesarske dirke Skyrace.. Ekstremno kolesarsko tekmovanje poteka na eni od najbolj nevarnih cest na svetu z izjemno ostrimi zavoji, ki se vzpenja celo do 3300 metrov. Kolesarji svojo pot začnejo nižinah džungle in jo nadaljujejo do s snegom prekritih vrhov Andov. Megla, dež in strme skalne stene so njihovi spremljevalci. »Cesta smrti« pa je po pisanju portala Guardian vzela že več tisoč življenj.

Mirtha Munoz
Reuters
Nanizala je številne uspehe.

Mirtha Munoz
Reuters
70-letnica se s kolesarskim športom ukvarja že več let.

Mirtha se je s kolesarskim športom ukvarjala že več let, odločitev za sodelovanje v nevarnem tekmovanju pa je sprejela po posvetu s psihologom in pogovoru z družinskimi člani, potem ko je nenadno preminil njen sin. »Psiholog mi je rekel, da mi lahko dirka le pomaga pri tem, da premagam svojo bolečino in nadaljujem s svojim življenjem,« je povedala. Sobotno tekmovanje je zagotovo velik uspeh. »Gre za vertikalen vzpon, časa za počitek ni,« je o dirki spregovorila babica, ki pravi, da sicer bolj uživa v kolesarjenju s šestimi vnučki, medtem ko za najstarejšega, ki bo kmalu dopolnil 18 let, upa, da bo šel po njenih (kolesarskih) stopinjah.

Mirtha Munoz
Reuters
»Psiholog mi je rekel, da mi lahko dirka le pomaga pri tem, da premagam svojo bolečino in nadaljujem s svojim življenjem,« je povedala.