ZDA zapustile Kurde

Turške čete in oklepniki se zbirajo na meji s Sirijo, invazija neizbežna

B.K./STA
7. 10. 2019, 10.29
Posodobljeno: 7. 10. 2019, 17.32
Deli članek:

Turška vojska bo kmalu vdrla na sever Sirije, je pozno v nedeljo sporočila Bela hiša. Washington invaziji ne bo nasprotoval. Turčija bo v nadzor tako dobila širok pas ozemlja svoje južne sosede, razprostrt po celotni meji.

Reuters
Turški in ameriški oklepniki med skupno vajo na turško-sirski meji.

"Turčija bo kmalu pričela z že dlje časa načrtovano operacijo v severni Siriji," je v nedeljo zvečer dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham. "Oborožene sile Združenih držav ne bodo podprle oziroma bile vpletene v operacijo. Ameriške sile, ki so že porazile 'Kalifat', ne bodo več v neposredni bližini tega ozemlja." Za to potezo se je odločil ameriški predsednik Donald Trump, potem ko ga je poklical turški kolega Recep Tayyip Erdogan.

Turčija ima tako proste roke, da po celotni liniji svoje južne meje s Sirijo vdre v državo in na njenem severu vzpostavi kontrolo nad več deset kilometrov širokim pasom. Akcija je namenjena nevtralizaciji kurdskih sil na severu Sirije, ki jih Turčija dojema za nacionalno grožnjo.

Invazija se bo začela predvidoma že danes

Vojna akcija turške vojske bi se lahko začela "že danes ali jutri," je sinoči dejal truški predsednik Erdogan. Turška vojska se je sicer že zbrala na nekaterih točkah v bližini južne meje. O številnih vojakih in težki oborožitvi poročajo v bližini mesta Akcakale na jugu Turčije, ki se nahaja le streljal od kurdskega mesta Tal Abjad na severu Sirije. Tam naj bi turška vojska namestila tudi havbice in drugo težko artilerijo.

Kurdski viri medtem poročajo, da sta se iz omenjenega območja že umaknili dve skupini ameriških vojakov. Območje preletavajo tudi številna turška in ameriška vojaška letala.

Sirska vojska naj bi medtem z ruskimi zavezniki pripravljala premik dela vojske v bližino mesta Manbiž, ki je zaenkrat še pod kontrolo Sirskih demokratičnih sil (SDF) – koalicije oboroženih kurdskih in arabskih lokalnih milic, ki so izpod jarma Islamske države osvobodile približno tretjino sirskega ozemlja.

O usodi Kurdov niso spregovorili

Ne Turčija, ki kurdsko politično vodstvo v Siriji označuje za teroriste, niti ZDA, ki so s Kurdi sodelovale zadnja štiri leta, nista omenili, kakšna bo usoda kurdske manjšine, ki poseljuje območja na severu Sirije. Turške oblasti so pred časom sicer dejale, da bodo na zasedeno območje preselile okoli dva milijona beguncev, ki sedaj bivajo v begunskih taboriščih v Turčiji. To bi utegnilo znatno spremeniti etnično sestavo na tem območju.

Invaziji Turčije, ki je v začetku lanskega leta zasedla že kurdsko regijo Afrin na severozahodu Sirije, kurdsko ljudstvo močno nasprotuje. Konec tedna je zato minil v znamenju protestov proti invaziji turške vojske.

SDF: Severovzhod Sirije bomo branili za vsako ceno

Vodstvo SDF je medtem pristanek ZDA na turško invazijo ostro obsodilo in spomnilo, da so v boju proti islamski državi izgubili 11.000 borcev, zato ne bodo "niti za minuto oklevali" pri obrambi svojih ozemelj pred turško okupacijo.

"Čeprav smo se trudili, da bi se izognili vojaški zaostritvi konflikta s Turčijo in čeprav smo pokazali dobro voljo pri vzpostavljanju mehanizma za nadzor meje in kljub temu, da smo izpolnili vse zaveze v tej smeri, ameriške sile svojih zavez niso izpolnile in so svoje sile umaknile iz mejnih območij s Turčijo. Ta se sedaj pripravlja na vdor v severno in vzhodno Sirijo," so zapisali v vodstvu SDF. "Niti za trenutek ne bomo oklevali glede samoobrambe, pozivamo pa tudi ljudi vseh veroizpovedi, Arabce, Kurde, Sirce in Asirce, da se združijo in podprejo legitimne sile, v obrambi naše države proti Turkom."

Trumpova odločitev nož v hrbet dolgoletnim zaveznikom

Vodstvo SDF je danes na tviterju spomnilo še, da so njihove sile implementirale vse zaveze v dogovoru o razorožitvi obmejnega pasu, ki so ga z ZDA sklenili v pričakovanju ameriške obrambe pred turško invazijo. ZDA so tako SDF prepričale, da se umaknejo iz obrambnih položajev, nato pa so Turčiji dale zeleno luč za okupacijo severnega dela Sirije.

Po besedah ameriškega odposlanca pri Globalni koaliciji za boj proti Islamski državi Iraka in Levanta Bretta McGurka, je predsednikova odločitev velikanska napaka, ki bi lahko botrovala novemu vzponu Islamske države v regiji. "Turčija nima ne namena niti kapacitet, da bi upravljala kamp al-Hol s 60.000 [islamističnimi] zaporniki. [Ameriška] država in ministrstvo za obrambo opozarjata, da se tam ustvarja jedro novega islamističnega upora," je zapisal na tviterju.

McGurk je ob tem delovanje ameriškega predsednika označil za neprofesionalno in nevarno. "Donald Trump ni vrhovni poveljnik. Odloča se impulzivno, brez premisleka in potrebnega znanja. Vojaško osebje pošilja v nevarnost brez podpore. Hvali se, potem pa po enem telefonskem klicu pusti izpostavljene naše zaveznike," je bil oster McGurk, ki je pred Trumpom sicer svetoval že njegovima predhodnikoma Baracku Obami in Georgu Bushu mlajšemu.  

McGurk je ob tem pojasnil še, da bo Turčija z inavzijo svoje ozemlje podaljšala za globino 30 kilometrov na račun Sirije, po razdalji celotne severne sirske meje s Turčijo.

Svarila Evrope in Rusije

Evropska unija je opozorila, da bo ofenziva prizadela civiliste in povzročila množično razseljevanje prebivalstva, bo pa tudi resno ogrozila trenutna politična prizadevanja v Siriji.

Pred ofenzivo je Turčijo posvarila tudi nemška vlada. "Vsako tovrstno posredovanje bi vodilo v dodatno stopnjevanje napetosti v Siriji," je dejala namestnica tiskovnega predstavnika nemške vlade.

Tudi francosko zunanje ministrstvo je izrazilo izredno zaskrbljenost zaradi možnosti turške enostranske vojaške akcije. Opozorilo je, da bi lahko ogrozila boj proti terorizmu.

Moskva pa je Ankaro pozvala k spoštovanju ozemeljske in politične celovitosti Sirije. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem ponovil stališče Moskve, da morajo vse tuje sile, ki so v Siriji "navzoče nezakonito", zapustiti območje.

Trump: Evropi smo naredili velikansko uslugo

Ameriški predsednik Trump je dosežke ameriške vojske v Siriji sicer označil za "popolno zmago." Ob tem je dejal, da ZDA ne bodo sprejele odgovornosti za nikogar izmed zajetih islamistov. "Evropi smo naredili velikansko uslugo – [ekstremistični borci] prihajajo večinoma iz Evrope," je prejšnji mesec dejal Trump. "Zato smo jim naredili velikansko uslugo. In Združene države ne bomo plačevale stroškov za tisoče in tisoče borcev Islamske države v Guantanamu ali kje drugje. Ne bomo!" je še zatrdil.

Grishamova je v skladu s tem v nedeljski izjavi podala kritiko na račun Francije, Nemčije in drugih evropskih držav, ki niso sprejele vrnitve islamističnih borcev z njihovim državljanstvom. "Sedaj bo Turčija odgovorna za vse borce Islamske države, ki so jih na tem območju ujeli v zadnjih dveh letih," je še dejala.