Himalajski velikan

Indijska vojska izsledila jetija

R.T.
30. 4. 2019, 08.40
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 08.46
Deli članek:

Indijska vojska je sporočila, da so njeni gorski vojaki naleteli na velikanske stopinje, ki pripadajo »mitskemu jetiju.«

Twitter (@adgpi)
To naj bi bile stopinje skrivnostnega jetija.

Izvidniška skupina naj bi velikanske stopinje opazila v bližini baze Makalu v vzhodnem Nepalu, je včeraj pozno zvečer sporočil vojaški direktorat za komunikacije. Fotografije domnevnih jetijevih stopinj so objavili kar na uradnem vojaškem profilu.

Stopinje naj bi v dolžino merile okoli 80 centimetrov, široke pa bi naj bile pol toliko, so indijski vojaki zapisali v objavi.

Skrivnostni snežni velikan jeti že desetletja buri domišljijo tistih, ki se vzpnejo na Himalajo. V preteklosti so že mnogi trdili, da so ga videli. Podoben bi naj bil mešancu med človekom in opico.

Leta 2014 so avtorji kontroverzne študije prišli do zaključka, da jeti morda res obstaja. Analiza dveh šopov dlake, ki je domnevno pripadala jetiju naj bi namreč pokazala, da gre za hibrida med polarnim in rjavim medvedom, ki bi lahko še vedno obstajal.

Znanstvena skupnost je omenjeno študijo zavrnila. Na Univerzi v Singapurju so kasneje potrdili, da legenda o jetiju temelji na opažanju tibetanskih in himalajskih medvedov-

Trditve indijske vojske bi lahko ponovno vzpodbudile razpravo o mitičnem himalajskem velikanu.