Dobrodelno

»Vsako dobro delo nas naredi boljšega človeka«

P.K.
30. 4. 2019, 07.40
Deli članek:

Dekleta in fantje iz Tolmina želijo s prostovoljnim delom prispevati k pozitivnim spremembam v Posočju ter ljudem vliti upanje in optimizem.

Facebook
To so člani Dobrosočnosti iz Tolmina in okolice, ki navdušuje s širokosrčnostjo in zavzetostjo.

Kaj dobimo, če povežemo dobrosrčnost, dobrodelnost in Sočo? DobroSočnost, ime, pod katerim se predstavlja ekipa mladih deklet in fantov, ki jih povezujeta sočutje in veselje do življenja. 

»Verjamemo, da smo ljudje sposobni doseči veliko dobrega, če le stopimo skupaj. Dokaz sta med drugim tudi zadnji dve DobroSočni akciji iz minulih let,« skupina Tolmincev o svojem udejstvovanju zapiše na svoji spletni strani.

Vsak kamenček šteje ...

Mladi pojasnijo, da ideja o DobroSočnosti izvira iz čudovite izkušnje, ki je je deležen vsak, ki pomaga sočloveku v stiski. »Mnogokrat slišimo, da posameznik sam ne more spremeniti sveta. Mogoče se vam en kamenček res ne zdi nič posebnega, a če ga združite z ostalimi, lahko skupaj predstavljajo čudovit mozaik. Enako je z dobrimi deli. Vsaka drobna malenkost iz nas naredi boljšega (so)človeka,« so močne besede, s katerimi podkrepijo svoja stališča, iz katerih izhaja njihov humanitarni aktivizem.

Dreamstime
Letošnja namera ekipe, ki jo mladim iz Posočja lahko pomagate uresničiti tudi vi, je, peljati otroke iz ranljivih okolij na morje.

Tako bi pet mladih, ki svoje vrste krepijo, saj se jim je v zadnjem času pridružilo še nekaj novih članov, skupaj s taborniki roda Puntarjev Tolmin, Centrom za socialno delo Tolmin in Rdečim križem rado vsaj desetim otrokom iz socialno ogroženih družin letos omogočilo nepozabne poletne počitnice na morju. »S tem namenom pripravljamo športno-kulturne dogodke, ki se bodo zgodili konec aprila in maja. Zbrana sredstva iz prostovoljnih prispevkov in prijavnin na teh dogodkih bodo namenjena kritju stroškov letovanja,« sporočajo.

Naj to zanje ne bo nedosegljivo 

»Žal si danes vse več družin ne zmore privoščiti poletnega dopusta, pri tem pa so seveda najbolj prikrajšani otroci. Spomnimo se, koliko zanimivih dogodivščin ob čofotanju se je nam za večno vtisnilo v spomin. Mlajši se takrat znajdejo v nekem drugem, čarobnem svetu. Naša želja je, da bi nam s skupnimi močmi uspelo ta svet pričarati tudi otrokom, ki jim sicer ni dano nabirati školjkic in poslušati šumenja morskih valov,« pravijo Tolminci.

Facebook
Odziv ljudi na akcije v minulih letih, ko so zbirali življenjske potrebščine, je bil res dober.

Dodajajo, da bodo ob morebitnem višku zbranih sredstev pomagali tudi starejšim občanom, ki jim pokojnina ne omogoča dostojnega življenja. »Nanje družba namreč velikokrat pozabi, zavedati pa se moramo, da so oni zgradili našo sedanjost in nas same.«

Plamen za plemenit namen

Po uspešno izpeljanih akcijah v letih 2013, 2015 in 2017 vas tako letos Janja KuštrinJernej CvekNika KapljaIlija Aleksić in Dražen Žarićvabijo na Dobrokresno noč, s katero želijo v soboto, 4. maja, povezati 100 ljudi, ki bi z baklami osvetlili celotno pot, ki vodi do tolminskega gradu. Prispevki udeležencev dogodka bodo seveda namenjeni za otroke in starejše. »Dandanes se pogosto dogaja, da se ljudje držimo vsak zase. Preveč časa preživimo v virtualnem svetu, premalo časa pa namenimo pristnim stikom s prijatelji in družino,« je še en vidik, ki ga želijo vplesti v dogodek, ki torej ne bo samo humanitaren, ampak se bo tudi zoperstavil naravnanosti sodobnega človeka, ki vse preveč časa preživi »ujet« v virtualni svet.

»Poleg zabavnega druženja in sklepanja novih prijateljstev bi radi z Dobrokresno nočjo tudi simbolično prižgali upanje. Najprej v svojih srcih, da bomo lahko še naprej pogumno širili optimizem in veselje do življenja, predvsem pa v srcih tistih, ki se vsak dan soočajo s težkimi življenjskimi razmerami,« o ozadju dogodka povedo mladi humanitarci.

Facebook
Tako je svetilo leta 2017, ko je Dobrosočnost že organizirala eno Dobrokresno noč z baklami.

Sobotno dogajanje

Druženje na prvo majsko soboto se bo začelo ob 17.30 na Mestnem trgu v Tolminu, in sicer v sklopu dogodka Utrip mladosti, kjer se bodo na stojnicah predstavila društva, ki delujejo na področju mladih v tamkajšnji občini. Ob 20. uri ekipa dobrodelnežev napoveduje zbor na Petelincu, kjer se bodo delile bakle in napotki, potem pa sledi postavitev udeležencev na svoje mesto. Pika na i bo prižig bakel, ki se bodo s svojo svetlobo torej razprostirale po poti vse do vrha tolminskega gradu. »Na vrhu bosta še krajši kulturni program in simbolična pogostitev, pa tudi za kakšno presenečenje bo poskrbljeno,« napovedujejo dekleta in fantje.