Bitka za evropske stolčke

Za udobje v Bruslju se potegujejo športnik, receptorka v muzeju, inženirji, upokojenci ...

Mihael Korsika
29. 4. 2019, 19.30
Deli članek:

Na letošnjih evropskih volitvah se bodo za osem stolčkov potegovali 103 kandidati, med katerimi so med drugim nekdanji športni reprezentant, receptorka v muzeju, inženirji, študenti, upokojenci in nekdanji državni sekretarji.

Reuters
Na DVK je bilo letos vloženih 14 kandidatnih list, pred petimi leti pa 16.

Vrata za vlaganje kandidatur za volitve v Evropski parlament so se v petek opolnoči dokončno zaprla, 24 ur pred tem pa se je uradno začela volilna kampanja. Državna volilna komisija (DVK) je do roka prejela 14 kandidatnih list, na katerih se bodo za osem poslanskih mest v Strasbourgu potegovali 103 kandidati.

Glede na trenutne projekcije rezultatov volitev je realno največje možno število izvoljenih poslancev z liste tri, a to ne pomeni, da gre prve tri kandidate na listi, saj lahko volivci svojega kandidata izberejo s preferenčnimi glasovi. Na zadnjih volitvah sta se na ta način v Evropski parlament uvrstila Tanja Fajon (SD) in Franc Bogovič (SLS, na skupni listi z NSi).

V nadaljevanju v abecednem vrstnem redu predstavljamo vse vložene kandidatne liste. Državna volilna komisija bo 9. maja določila seznam potrjenih list po vrstnem redu, ki se bo določil z žrebom.

DESUS

STA
Igor Šoltes

Potem ko je nekdanji predsednik računskega sodišča in aktualni evropski poslanec Igor Šoltes na zadnjih evropskih volitvah kandidiral ko neodvisni kandidat, je tokrat nosilec liste Desus. Za Šoltesom na listi sledijo asistent evropskega poslanca Damjan Stanonik, izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, upokojenka in sekretarka pokrajinske organizacije stranke Desus Podravje Zdenka Gajzer, upokojenec in nekdanji član uprave Luke Koper Vitomir Mavrič, vodja oddelka kontrole kakovosti in analitskih znanosti v farmacevtskem podjetju Maja Sušec, predsednik sveta mladih stranke Desus Peter Boršić in sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor Vesna Dragan.

DOBRA DRŽAVA

STA
Peter Golob

Zunajparlamentarna stranka je kandidatno listo, katere nosilec je pravnik in diplomat Peter Golob, vložila na podlagi tisoč overjenih podpisov državljanov. Na drugem mestu liste je podsekretarka na ministrstvu za zdravje Natalija Tripković, nato pa sledijo sekretar na ministrstvu za zdravje Smiljan Mekicar, samostojna podjetnica Mateja Čadež, ekonomist in direktor podjetja Igor Gobec, kemijski tehnik Simona Leskovec, ustanovitelj promocijskega konzorcija OffCourse in nekdanji vodja kabineta finančnega ministrstva Tilen Majnardi, profesorica nemškega jezika in svetovalka za področje zdravstvenih zavarovanj Urška Makovec.

DOMOVINSKA LIGA 

STA
Bernard Brščič

Pred kratkim ustanovljena stranka Domovinska liga se bo v tekmo za evropske stolčke podala z le štirimi kandidati. Na čelu liste je predsednik stranke, ekonomist in nekdanji državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Bernard Brščič, ki je javnost razburjal s svojimi izjavami o migrantih in istospolno usmerjenih. Stranka je na listo uvrstila še odvetnico in podpredsednico Domovinske lige Lucijo Šikovec Ušaj in študentko matematike Normo M. Korošec, ki je bila v preteklosti članica ožjega vodstva stranke Glas za družine. Zadnji na listi je magister farmacije Marko Oblak.

LEVICA

DZ
Violeta Tomič

Levica je na čelo svoje liste uvrstila dosedanjo poslanko državnega zbora, vodilno kandidatko evropske levice na volitvah Violeto Tomič. Levici se glede na javnomnenjske raziskave v Evropskem parlamentu obeta eno poslansko mesto. Na listi so še raziskovalec na fakulteti za družbene vede Sašo Slaček Brlek, strokovna sodelavka v Mladinskem svetu Slovenije Ana Štromajer, nekdanji rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj, podiplomska študentka sociologije in receptorka v Muzeju sodobne umetnosti Urška Lipovž, samostojni podjetnik Lovro Centrih, kuharska mojstrica Alma Rekić. Listo na osmem mestu zaključuje poslanec državnega zbora in koordinator Levice.

LMŠ

Primož Lavre
Irena Joveva

Za največje presenečenje, vsaj kar se tiče nosilcev list, je prav gotovo poskrbela Lista Marjana Šarca. Prva kandidatka je namreč nekdanja novinarka komercialne televizije Irena Joveva. Najbolj znano ime na listi je sicer državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj, nato pa sledijo specialist za nadzor in kvaliteto v telekomunikacijskem podjetju Edis Rujović, poslanka in podpredsednica DZ Tina Heferle, študentka magistrskega študija na FDV Jasna Ružicki, študent na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Luka Kočevar, profesorica slovenskega in angleškega jezika Justina Erčulj ter elektrotehnik Rudi Spruk.

NSI

Mare Vavpotič
Ljudmila Novak

Nova Slovenija največ upov polaga na nekdanjo predsednico stranke, aktualno poslanko in nekdanjo evropsko poslanko Ljudmilo Novak. Njen poslanski kolega Jožef Horvat je na drugem mestu, šele na tretjem pa je dosedanji evropski poslanec in nekdanji predsednik vlade Lojze Peterle. Za njim so na listi poslanka Iva Dimic, profesorica nemščine in angleščine Mojca Erjavec, predsednica podmladka NSi Katja Berk Bevc, nekdanji minister za obrambo in nekdanji veleposlanik Franci Demšar ter nekdanji minister za šolstvo Žiga Turk. Slednji velja za presenečenje na listi, saj je bil leta 2011 na parlamentarnih volitvah kandidat SDS.

POVEŽIMO SE 

STA
Urša Zgojznik

Listo Povežimo se, ki so jo podprli tudi evropski zeleni, vodi okoljevarstvenica in predsednica okoljske nevladne organizacije Ekologi brez meja Urša Zgojznik. Za njo so na listi še podpredsednik Piratske stranke in vodja Centra za obveščanje na upravi za zaščito in reševanje Boštjan Tavčar, predsednik Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar, psihologinja Marjana Škalič, direktor zavoda Državljan D Domen Savič, inženir prometa Karel Šrot, vodja administracije in kadrovske službe v mednarodni mreži nevladnih organizacij in socialnih podjetij EPEKA Nermina Simončič ter fizioterapevtka in ustanoviteljica Zavoda 13 Petra Greiner.

SAB

STA
Angelika Mlinar
Prva na listi Stranke Alenke Bratušek je aktualna avstrijska evropska poslanka (Neos) Angelika Mlinar, ki je v Sloveniji praktično neznana. Na drugem mestu je SAB uvrstila generalnega sekretarja stranke in vodjo kabineta ministrice za infrastrukturo Jerneja Pavliča, nato sledijo državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Olga Belec, poslanec Andrej Rajh, akademski glasbenik in profesor violine Đorđe Berak, podpredsednica stranke ROK in inženirka cestnega prometa Mateja Zupan, profesor biologije Andrej Šušmelj ter državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler

SD

STA
Tanja Fajon
Na čelu liste SD je podpredsednica stranke in evropska poslanka Tanja Fajon, ki se je leta 2014 v Evropski parlament prebila s preferenčnimi glasovi. Na listi so še poslanec in predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec, državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan, poslanec in nekdanji predsednik DZ Milan Brglez, podpredsednica Mladih evropskih socialistov Neva Grašič, predsednik Foruma starejših SD in nekdanji direktor UKC Ljubljana Franc Hočevar, profesorica na FDV in nekdanja ministrica za obrambo Ljubica Jelušič ter župan Murske Sobote in nekdanji prvi kriminalist Aleksander Jevšek

SDS + SLS

sta
Milan Zver

Verjetno po imenih najmočnejšo listo sta sestavili SDS in SLS. Vodil jo bo evropski poslanec in nekdanji minister šolstvo in šport Milan Zver, sledijo kar trije njegovi poslanski kolegi iz Evropskega parlamenta, Romana Tomc, Patricija Šulin in Franc Bogovič (SLS). Za njimi je predsednik programskega sveta Nove Ljudske stranke in nekdanji mariborski župan Franc Kangler, šesta na kandidatni listi je zdravnica Alenka Forte, sedmi je upokojenec in nekdanji poveljnik učnega voda v Slovenski vojski Davorin Kopše, osma na listi pa je strokovna sodelavka v poslanski skupini SDS v DZ Alja Domjan.

SMC 

DZ RS
Gregor Perič
Nekdaj najmočnejša vladna stranka, SMC, ki se po fiasku z maketo drugega tira bori za politično preživetje, je na prvo mesto liste uvrstila poslanca Gregorja Periča, na drugem mestu je direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Helena Cvikl, nato pa sledijo poslanka Janja Sluga, nekdanji hokejski reprezentant Miha Rebolj, poslanec Branislav Rajić, nekdanja sekretarka na ministrstvu za delo Bojana Cvahte, v. d. generalne direktorice na ministrstvu za okolje in prostor Vesna Ugrinovski ter državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon

SNS 

STA
Zmago Jelinčič Plemeniti
Povratnico med parlamentarne stranke SNS bo na evropske volitve popeljal poslanec, predsednik stranke in eden izmed najbolj izkušenih opozicijskih poslancev Zmago Jelinčič Plemeniti. Za njim sledijo ekonomist Tomaž Krajnc, podiplomski študent ekonomije Jernej Ahčin, medicinska sestra in podpredsednica stranke Alenka Jelenovič, organizatorka socialnih mrež Marija Župevc, varstvoslovec Andrej Dočinski ter ekonomistki Katarina Žunko in Ivana Bendra. Po javnomnenjskih raziskavah se SNS uvršča tik pod prag izvolitve v Evropski parlament. 

ZEDINJENA SLOVENIJA

STA
Andrej Šiško
Lista Zedinjena Slovenija (ZSi) je poleg Domovinske lige edina, ki ni do konca popolnila kandidatne liste. Za mesta evropskih poslancev se bodo tako na njihovi listi potegovali le trije kandidati. Na čelu je predsednik Zedinjene Slovenije in zloglasni poveljnik Štajerske varde Andrej Šiško, ki je bil zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve nepravnomočno obsojen na osem mesecev zapora. Na listi sta le še sopredsednica ZSi Anica Bidar in upokojenec, predsednik lokalnega odbora ZSi Piran in samoklicani borec za južno mejo Joško Joras

ZELENI

STA
Gorazd Pretnar
Listo Zeleni Slovenije, katerih kandidaturo evropski zeleni niso podprli, bo vodil znani mikrobiolog in ekolog Gorazd Pretnar, ki je tudi edini njihov javno bolj prepoznan kandidat. Za njim je stranka uvrstila ustanoviteljico slovenske mreže ekošol Nado Pavšer, nato pa sledijo dolgoletni mestni svetnik v Ljubljani Mirko Brnič Jager, okoljska aktivistka Katarina Dea Žetko, občinski svetnik v Medvodah Dragan Djukić, predsednica Zelenih Slovenije v Celju Ines Deželak, občinski svetnik v Domžalah Gregor Horvatić in predsednica Društva za socialno gerontologijo Slovenije Zorica Škorc.