Mlada leta

Koliko so bili stari Zuckerberg, Bezos, Gates … ko so ustanovili podjetja

B.K.
29. 4. 2019, 19.15
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 19.16
Deli članek:

Ustanovitelji tehnoloških velikanov so s svojimi podvigi začeli zelo zgodaj.

Profimedia
Jeff Bezos (levo) in Mark Zuckerberg

Ustanovitelj Tesle Elon Musk se je moral učiti na svojih napakah. Ustanovitelju Facebooka Marku Zuckerbergu pa je uspelo v prvo. Kakorkoli že, večina jih je s podjetništvom začela zelo zgodaj. Predstavljamo vam kdaj je 10 ustanoviteljev tehnoloških velikanov ustanovilo svoje prvo podjetje.

Reuters
Elon Musk je ustanovitelj podjetij Tesla, SpaceX in SolarCity.

Elon Musk (Tesla) – 24 let

Elon je z bratom Kimbal leta 1995 ustanovil podjetje Zip2, ki je časopisom dobavljalo turistične vodnike po mestih. Štiri leta po tem je Zip2 kupilo računalniško podjetje Compaq, Musk pa je kasneje ustanovil več podjetij, med drugim SpaceX, Tesla in Boring Company.

Michael Dell (Dell) – 21 let

Michael Dell je svoje podjetje Dell Technologies osnoval v svoji študentski sobi, ko je obiskoval prvi letnik Teksaške univerze v Austinu. Na začetku je ob popoldnevih popravljal računalnike, to dejavnost pa je kasneje razvil v redno službo in nehal hoditi na faks.

Reuters
Mark Zuckerberg, ustanovitelj in predsednik uprave Facebooka.

Mark Zuckerberg (Facebook) – 19

Zuckerbergov prvi poskus družabnega omrežja Thefacebook je luč sveta ugledal leta 2004, ko je obiskoval drugi letnik študija na univerzi Harvard. Isto leto je šolanje opustil in se osredotočil na razvoj družabnega omrežja.

Pierre Omidyar (eBay) – 23 let

Omidyar je s prvim podjetjem začel nekaj let po koncu šolanja na univerzi Tufts. Njegovo prvo podjetje eShop je leta 1996 kupil Microsoft za 50 milijonov ameriških dolarjev, Omidyar pa je še pred zaključkom prodaje splavil podjetje za spletnega trgovca eBay.

Reuters
Bill Gates

Bill Gates (Microsoft) – 16 let

Ko sta bila še v srednji šoli, sta prijatelja Bill Gates in Paul Allen ustanovila podjetje Traf-o-Data. Podjetje se je ukvarjalo z optimizacijo podatkov o prometu za ceste v ameriški zvezni državi Washington. Microsoft sta ustanovila leta 1975, ko sta bila stara 19 let.

Profimedia
Soustanovitelj Twitterja Jack Dorsey

Jack Dorsey (Twitter) – 23 let

Življenje Jacka Dorseya se je začelo filmsko. Ko je obiskoval univerzo v Missouriju je vdrl v spletno stran nekega podjetja in našel varnostno napako. Direktor podjetja mu je nemudoma ponudil službo v New Yorku. Dorsey se je preselil tja, se vpisal na Univerzo v New Yorku a znova pustil študij in se preselil v San Francisco, kjer je ustanovil podjetje dNet, ki se je ukvarjalo s hitro dostavo pošiljk. Podjetje je kmalu propadlo, Dorsey pa je za šest let potihnil. Ko je svet znova slišal zanj, je bil soustanovitelj podjetja Twitter.

Arhiv Svet24
Jack Ma

Jack Ma (Alibaba) – 29 let

Svojo kariero je začel kot učitelj angleščine na lokalni univerzi, a je službo leta 1994 pustil in ustanovil prevajalsko agencijo Haibo. Leto zatem je obiskal Združene države Amerike in tam prvič uporabil internet. V iskalnik je napisal »pivo« in presenečen ugotovil, da nikjer ni ponudbe kitajskega piva. Vrnil se je domov in ustanovil spletno podjetje, ki se je kasneje razvilo v spletno trgovino Alibaba.

Wikipedia
Sergey Brin

Larry Page in Sergey Brin (Google) – 25 let

Soustanovitelja Googla sta se spoznala leta 1995 na Univerzi v Stanfordu. Postala sta sošolca na doktorskem programu računalništva, kjer sta skupaj začela razvijati sistem za katalogizacijo spletnih povezav. Tri leta kasneje sta predčasno prenehala s študijem in ustanovila Google.

Profimedia
Steve Jobs

Steve Jobs (Apple) – 21 let

Soustanovitelja velikana Apple Steve Wozniack in Steve Job sta se spoznala leta 1971, ko sta hodila še v srednjo šolo. Skupaj sta delala na več manjših tehnoloških projektih, svoj hobi pa sta leta 1976 razvila v podjetje Apple. Začela sta v domači garaži.

Jeff Bezos – 30 let

Trgovec Amazon je v bistvu začel kot spletna knjigarna. Bezos je podjetje ustanovil leta 1994, potem, ko je pustil svojo prejšnjo službo v investicijski banki D.E. Shaw. Iz New Yorka se je preselil v Seattle, podjetje pa je vodil iz domače garaže.