Prioritete

To ne bo skrb naših zanamcev: direktor Nase svari, da lahko že mi dočakamo pogubo iz vesolja

J.P.
30. 4. 2019, 08.20
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 08.20
Deli članek:

Katastrofo bi lahko dočakali že mi, je prepričan. Zato je potrebno ukrepati.

Profimedia
Kaj lahko se zgodi, da bomo dočakali še en Čeljabinsk.

Direktor ameriške vesoljske agencije Nasa Jim Bridenstine tolikokrat omenjanega scenarija, pogosto upodobljenega v filmski umetnosti, ne prepušča znanstveni fantastiki. Ne – potencialno smrtonosni asteroid bi lahko v Zemljo trčil že v našem času.

Trikrat v 100 letih

Profimedia
Jim Bridenstine

Bridenstine je svoj pogled in razloge, zakaj bi morale Združene države Amerike utrditi obrambo pred tovrstnimi pojavi, predstavil na ponedeljkovi konferenci v Washingtonu, kjer je bila glavna točka programa zaščita našega planeta. Nasa in nekatere druge agencije bodo sodelovale v vaji, ki bo simulirala razmere, kakršne bi vladale v primeru asteroida, ki si je za cilj izbral naš planet.
»Moramo poskrbeti, da ljudje razumejo, da to ni Hollywood, to niso filmi,« je dejal na konferenci. »Gre se za zaščito edinega planeta, ki – kolikor vemo –, vzdržuje življenje. Ta planet je Zemlja.« Kot primer uničujoče moči prišlekov iz vesolja je navedel meteor, ki ga je februarja 2013 razneslo nad Čeljabinskom. Ranjenih je bilo več kot 1600 ljudi, eksplozija pa naj bi bila 20-krat močnejša od tiste, ki je sejala smrt v Hirošimi.

In čeprav naj bi se tovrstni dogodki dogajali vsakih 60 let, smo bili po Bridenstinovih besedah v zadnjih 100 letih priča trem. Kar pomeni, da se kaj lahko zgodi, da bomo dočakali še en Čeljabinsk. »Želim si, da bi vam lahko rekel, da so tovrstni dogodki izredno redki,« je poudaril. A niso.

Kot človek na Luni

Bridenstine meni, da je planetarna obramba prav tako pomembna, kot nekateri drugi Nasini cilji, denimo človek na Luni. Trenutno si prizadevajo, da bi zaznali 90 odstotkov bližnjih asteroidov, ki imajo 140 metrov ali več, saj bi lahko ob trku bili smrtonosni.