Historični trenutki

Prvi odstop japonskega cesarja po dveh stoletjih

A.S. / STA
30. 4. 2019, 07.55
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 08.06
Deli članek:

Japonski cesar Akihito se bo danes odpovedal prestolu. To bo prva abdikacija v deželi vzhajajočega sonca po dveh stoletjih. Z njegovim odstopom se bo na Japonskem, najstarejši monarhiji na svetu, začelo novo obdobje.

Profi media
Cesar bo odstopil zaradi visoke starosti in šibkega zdravja.

85-letni Akihito se bo danes na tradicionalnem obredu v cesarski palači v Tokiu po 30-letnem vladanju odrekel prestolu krizantem. Obred v Borovi dvorani, ki velja za najelegantnejšo v cesarski palači, bo trajal le deset minut. Gre za prvi cesarjev odstop, ki ga bo lahko javnost spremljala v živo preko medijskih kanalov.

Nacionalni simbol

To bo prva abdikacija na Japonskem od leta 1817, ko je odstopil Kokaku. Čeprav cesar na Japonskem nima nikakršne politične moči, služi kot nacionalni simbol.

Šibko zdravje vzrokovalo abdikacijo

Cesar Akihito je že avgusta 2016 šokiral državljane, ko je nakazal, da se želi umakniti s prestola. V videosporočilu je izrazil zaskrbljenost, da zaradi visoke starosti in šibkega zdravja ne bo več mogel opravljati svojih dolžnosti.

Profi media
Japonski cesar služi kot nacionalni simbol.

Slovesnosti v cesarski palači se bo udeležilo okoli 300 ljudi, med njimi premier Shinzo Abe in ministri v njegovi vladi. Po napovedih bo premier odhajajočemu cesarju izrazil hvaležnost.

Akihitov sin nasledil cesarski prestol

V sredo bo potekala še ena slovesnost, na kateri bo prestolonaslednik 59-letni Akihitov sin Naruhito zasedel prestol in nasledil cesarske insignije, kot sta sveti meč in dragulj. Tudi ta obred bo trajal le deset minut.

Zanimivost: Akihito je 125. japonski cesar postal 8. januarja 1989 po smrti svojega očeta cesarja Hirohita, v čigar imenu se je Japonska borila in izgubila v drugi svetovni vojni. Svojo vladavino je zaznamoval z interakcijami z ljudmi, ki so utrpeli posledice nesreč ali bolezni. S tem se je prikupil mnogim Japoncem.