teroristični napad

To je ganljiv govor novozelandske premierke, o katerem govori ves svet

B.K.
19. 3. 2019, 09.14
Posodobljeno: 14. 5. 2019, 15.01
Deli članek:

"Z dejanjem terorja je želel doseči mnogo stvari – ena od njih je bila razvpitost. Zato me ne boste nikoli slišali izgovoriti njegovo ime," je na spominski seji novozelandskega pralamenta dejala premierka Jacinda Ardern.

Profimedia
Jacinda Ardern

Po tragediji v novozelandskem Christchurchu, kjer je v petek pod streli skrajneža življenje izgubilo 50 ljudi, so danes v parlamentu počastili spomin na žrtve. Poslancem so se v dvorani pridružili religijski voditelji vseh na otoku zastopanih religij, zbrane pa je najprej, v obliki molitve, nagovoril novozelandski imam Nizam ul hak Tanvi. Muslimanski molitvi je sledila maorska molitev Te Reo, nato pa je iz klopi vstala novozelandska premierka Jacinda Ardern in podala ganljiv, 13 minut dolg govor. Objavljamo dva njegova izseka:

"Salam alejkum, mir z vami in mir z nami vsemi. 15. marec je odslej dan, ki je zapisan v naš kolektivni spomin. Na tiho, petkovo popoldne je v prostor mirnega čaščenja vdrl moški in petdesetim ljudem vzel življenja. To tiho, petkovo popoldne je postalo naš najtemnejši dan. /.../ Ena izmed vlog, ki je nikoli nisem pričakovala in za katero sem upala, da je nikoli ne bom rabila prevzeti, je ubesediti žalost naroda. V tej vlogi želim nasloviti družine [žrtev.] Ne moremo razumeti vaše žalosti, lahko pa smo z vami ob vsakem koraku. /.../ Naša srca so težka, a naš duh je močan."

"28-letni moški, državljan Avstralije, je bil obtožen enega umora. Sledijo mu druge obtožbe. Soočil se bo z vso silo zakona Nove Zelandije. Družine padlih bodo dobile svojo pravico. Z dejanjem terorja je želel doseči mnogo stvari – ena od njih je bila razvpitost. Zato me ne boste nikoli slišali izgovoriti njegovega imena. Je terorist, zločinec in ekstremist. A, ko bom jaz govorila o njem, bo brezimen. In tudi druge pozivam, izgovarjajte imena tistih, ki smo jih izgubili in ne imena tistega, ki jih je vzel. Morda je iskal razvpitost, a mi na Novi Zelandiji mu ne bomo dali ničesar. Niti njegovega lastnega imena."