Kar javnost zdaj najbolj pretresa, je, da bo Davorin Kolarić svojo zdravniško prakso lahko izvajal še naprej. Menda bo zdravil v zasebni ambulanti.

Spomnimo, kaj se je zgodilo. Omenjeni zdravnik je jeseni leta 2016 najstnico, ki je prišla po opravičilo za odsotnost pri športni vzgoji, otipaval po prsih in spolovilu.

Pregledati bi jo moral zaradi stanja, za katerim je trpela – udrte prsnice. Punca je bila na magnetni resonanci, kjer so ji predlagali, da ji osebni zdravnik izda opravičilo za športno vzgojo in naj ji izmeri krvni tlak. Odšla je k njemu, a je pregled pri njem očitno zavil v povsem drugo smer …

Najprej prepoved, potem zavrnitev

Kolarić je v sodnem postopku zanikal storitev očitanega mu kaznivega dejanja. V preiskavi pa je priznal, da je dekle res slekel do kolen, jo obrnil na trebuh in brez rokavic pregledoval bezgavke zaradi suma obolenja za mononukleozo. Tožilstvo je za zdravnika zahtevalo zaporno kazen in mu začasno prepovedalo opravljanje zdravniškega poklica. A senat Okrožnega sodišča v Mariboru je pred kratkim tak predlog zavrnil.

Na družbenih omrežjih se je na odločitev sodišča usul plaz kritik. »Ne obstaja noben izgovor, da se moškega, ki je posegal v žensko telo brez njenega dovoljenja, ki ima za povrh vsega še poklic, ki naj bi vzbujal zaupanje in varnost, pod nobenim, ampak res nobenim pogojem, vrne na njegovo delovno mesto,« je napisala ena izmed uporabnic družbenih omrežij. Obenem je še dodala, da je podobno izkušnjo doživela tudi sama.

Perverzni vratar

Priča o časih, ko je bila še srednješolka. Bivala je v internatu, kjer je delal nočni vratar. »Vsi so ga imeli radi in on je imel rad vse. Sploh punce,« začne pripovedovati zgodbo. V nadaljevanju pojasnjuje, da je rad otipaval dekleta, katerih povprečna starost je bila okoli 15 let. Menda je imel tudi ključe vrat vseh sob, v katerih so spale, in to s pridom izkoriščal. »A veš tisto, ko nisi povsem prepričana, ali si sanjala ali ne, ampak ponoči se je v tvoji sobi dogajalo nekaj čudnega. Neka roka je prišla do tebe …,« priča o grozljivem dogajanju. Nadalje še pove, da je to, kar je doživela, zakopala globoko vase, vmes je sicer posegla tudi policija, vendar se kaj veliko ni premaknilo.

To in še mnogo drugih pretresljivih izpovedi so punce ob zgodbi z zdravnikom minuli teden zapisale na svetovnem spletu, pri čemer so poleg tega, da jih skrbi odločitev sodišča, da bo zdravnik še naprej lahko ordiniral, izpostavile še enega izmed velikih problemov, in sicer da veliko deklet, žensk, ki so žrtve spolnega nadlegovanja, tega nikoli ne prijavi pristojnim organom.

Ničelna toleranca

Problematiko zaznava tudi Inštitut 8. marec, nevladna organizacija, katere namen je izvajati aktivnosti, ki bodo pomagale družbo usmerjati v bolj pravično in enakopravno in ki je po ameriškem vzoru zagnala kampanjo Jaz tudi, namenjeno popisu zgodb spolnega nadlegovanja v Sloveniji.

Ugotavljajo, da žrtve o nadlegovanju, ki so ga doživele, molčijo, zato se inštitut trudi ozaveščati nežnejši spol, da je treba spregovoriti in vzpostaviti ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja. Nika Kovač, vodja inštituta, nam pove, da so v okviru kampanje Jaz tudi zbrali veliko pričevanj, ki opisujejo spolno nadlegovanje in nasilje prav v zdravniških ordinacijah. »Na splošno iz zbranih pričevanj jasno izhaja, da se večina spolnega nasilja in nadlegovanja dogaja v prostorih in odnosih, ki naj bi bili varni, s strani oseb, ki imajo družbeno moč,« poudarja.

Ni njena krivda

Še več. Kovačeva pravi, da je v ženske kar nekako »vgrajeno« prepričanje, da je spolno nadlegovanje in nasilje tako sprejemljivo, da ga več ne zaznavamo kot problematičnega. »Neka ženska je bila do 58. leta prepričana, da je za nadlegovanje, ki ga je doživela, kriva sama, da ga je izzvala s svojim vedenjem. Danes ga ne pripisuje sebi, prepoznava ga in jo izrazito moti in je nanj občutljiva. Druga poudarja, da svojo izkušnjo deli, ker želi zgraditi svet, v katerem se bo njena hčerka tovrstnemu obnašanju znala upreti,« so pomembne misli, ki jih javnosti, predvsem ženskam, sporoča vodja inštituta.

»Pričevanja, ki jih dobivamo, dokazujejo razširjenost spolnega nadlegovanja in nasilja, a tudi to, da so izkušnje neizrečene. Mnoge so svojo izkušnjo s spolnim nadlegovanjem in nasiljem z drugimi prvič delile šele desetletja po izkušnji, ki so jo preživele. Njihovi zapisi sporočajo: »Naj se moj glas sliši, da se moja izkušnja ne bo ponavljala drugim,« za konec poudari Kovačeva.

Minuli konec tedna je odjeknila še ena pretresljiva vest o tem, kar sta doživeli sestri dvojčici za zidovi ene izmed mariborskih zdravstvenih ustanov v letu 2016. Tam se je nad njima spolno znesel zobozdravnik. Obe naj bi posilil. Dekleti sta skoraj dve leti molčali o spolnem napadu, ker ju je bilo sram. Zadeva je zdaj na sodišču, medtem pa zdravnik še vedno opravlja svoj posel …