Izsledki obdukcije

Razkritja v dokumentih: sumljiva smrt medijskega carja

L.T.
18. 3. 2019, 20.30
Deli članek:

Nekdanji Putinov svetovalec in ustanovitelj medijske mreže Russia Today je imel po smrti zlomljen vrat, razkrivajo dokumenti. A to bi se lahko zgodilo tudi med obdukcijo.

Reuters
Vladimir Putin in Mihail Lesin sta bila v zelo dobrih odnosih.

Uradna razlaga se še vedno glasi, da je bil Lesin pijan, ko je v svoji hotelski sobi utrpel poškodbe s silo, torej da je v tem stanju večkrat padel.

Na novo razkriti dokumenti, ki jih je v soboto predstavil Radio Free Europe (RFE), mečejo senčico dvoma na smrt Mihaila Lesina v washingtonski hotelski sobi leta 2015.

Tedaj se je uradna zgodba glasila, da je Lesin utrpel poškodbe s silo, ko je vinjen v svoji sobi večkrat padel, čeprav je to za možakarja, starega 57 let, precej nenavadno.

Značilno za strangulacijo

RFE je med tiskovno konferenco opozoril še, da ugotovitev zloma vratu ni jasen pokazatelj, da je šlo v primeru Lesinove smrti za kriminalno dejanje, da pa gre za najbolj znanstven opis dogajanja v sobi tisti dan. Fraktura hioidne kosti (podjezičnice) je namreč značilna za primere obešanja ali davljenja, je v dokumentu opozoril uradnik, katerega ime je bilo cenzurirano.

Vse glede Lesinovega primera še vedno ni jasno, saj manjkajo tudi posnetki varnostnih kamer, ki so morda zabeležile zadnje ure njegovega življenja.

Nekoč medijski car

Lesin je sicer v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v Rusiji obogatel s prodajo televizijskega oglasnega prostora. Nato je več let deloval kot medijski car ruskega predsednika Vladimirja Putina. V tem obdobju je nacionalno televizijo uspešno spravil pod nadzor Kremlina.

Kasneje je ustanovil globalno medijsko mrežo Russia Today oziroma RT, iz vodstva katere je nenadoma odstopil leta 2014. Po mnenju nekaterih zato, ker je nehal uživati naklonjenost Kremlina.