Pravi recept

Tony Lenko in življenje na »Zlati obali«

Edita Žugelj
18. 3. 2019, 21.30
Deli članek:

Tonyja Lenka je iskanje novih življenjskih in kariernih izzivov poneslo na drug konec sveta. Korenine je pognal v večkulturni Avstraliji, ki mu še danes nudi dobre pogoje za življenje.

Profimedia
»Zlata obala«, kjer ima sedež slovenski klub.

Leta 2002 se je z mlado družino odpravil najprej na Novo Zelandijo in štiri mesece zatem v toplejšo Avstralijo. V tretjem največjem avstralskem mestu, Brisbanu, ki ima več prebivalcev kot vsa Slovenija in prijazno podnebje, se je začelo njihovo novo življenje. Tako rekoč iz nič, s tedanjo ženo sta imela »le« dobro poslovno idejo, veliko samozavesti, dobro izobrazbo in vero, da jima bo dolgoročno uspelo.  

Dobre priprave

Po odločitvi za selitev sta si vzela eno leto za priprave. Seznanila sta se s pogoji za vizum ter delovnim in poslovnim okoljem v Avstraliji, Tony se je intenzivno učil poslovne angleščine. »V tem pogledu je bilo vse pripravljeno. Čeprav v resnici nismo imeli ničesar, ko smo se 1. julija 2002 prebudili v nekem motelu v Brisbanu,« pripoveduje. »Imeli nismo ne stanovanja, ne službe, ne avtomobila. Morda je slišati težko, ampak s pozitivnim pristopom in dobrim načrtovanjem smo vse hitro rešili. Najeli smo stanovanje, poiskali vrtec, žena je v enem mesecu dobila podobno službo, kot jo je imela v Sloveniji, jaz sem začel na noge postavljati podjetje za mednarodno iskanje in izbor kadrov. Po izobraževanju in postopku registracije je zaživelo v dveh, treh mesecih. Po šestih mesecih se je v njem zaposlila tudi žena in po letu dni smo bili v novem okolju že precej prepoznavni.«

Arhiv
Dr. Tony Lenko je tajnik Slovenskega kluba Lipa na Zlati obali (Gold Coast) v državi Queensland.

Pozitivna kultura

Kot pravi Tony Lenko, je bilo zanj precejšnje presenečenje, kako hitro so pridobili zaupanje okolice glede svojega dela. »Bil sem Slovenec sredi avstralskega ozemlja, s svojim imenom in podjetjem, in bilo je precej drugače, kot če bi isto delal v Ljubljani. V okolju, kjer smo živeli, smo imeli ogromno podpore.« In prav tu vidi največjo razliko med življenjem v Sloveniji in Avstraliji. »Vsi moji prijatelji, znanci, sodelavci v Avstraliji so večinoma zelo pozitivni, celotno okolje je dolgoročno bolj spodbujajoče, kot sem bil vajen doma. Ljudje ti dejansko privoščijo, ko ti gre dobro, in ti celo pomagajo. V mesecu dni po prihodu v Brisbane smo že imeli prijatelje, znance; z nekaterimi prijateljujemo še danes.«

Tony Lenko je dejaven tudi v slovenski skupnosti v Queenslandu, kjer so štiri slovenska društva. Vsako leto vsaj en mesec preživi v domovini, s Slovenijo tudi poslovno sodeluje.