Utrecht

Po včerajšnjem streljanju pridržani trije: je bila tarča njegova znanka?

J.P./STA
19. 3. 2019, 08.05
Posodobljeno: 19. 3. 2019, 12.57
Deli članek:

Po ponedeljkovem streljanju na tramvaju v nizozemskem Utrechtu, v katerem so bili ubiti trije ljudje, je policija pridržala tri osebe, ob glavnem osumljencu še dve osebi.

Profimedia
Po strelčevi popoldanski aretaciji so znižali raven teroristične grožnje v mestu, ki so jo med njegovim iskanjem povečali na najvišjo.

Včeraj nekaj pred 11. uro so v Utrechtu odjeknili streli. Po pričevanjih prisotnih je moški "divje streljal" v vagonu enega od tamkajšnjih tramvajev. Pokončal je tri ljudi, pet jih je ranil. Župan Utrechta Jan van Zanen je potrdil, da so trije v kritičnem stanju.

Policiji že znan

Strelec je pobegnil, iskali so ga večji del dneva. Šole so bile zaprte, na letališčih in v mošejah pa so povečali varovanje. Policisti so obkolili stavbo nedaleč stran od kraja, kjer se je zgodil napad, in aretirali v Turčiji rojenega Gökmena Tanisa. Še vedno ni znano, zakaj je streljal – sprva se je sicer govorilo o terorističnem napadu, a so pozneje preiskovalci razkrili, da je morda šlo za "družinsko zadevo". 37-letnik za nizozemsko policijo ni bil neznanec. Po navedbah nizozemskih medijev ima že obsežen dosje, od kraj v trgovinah do poškodovanja premoženja in poskusa umora leta 2013. Pred dvema tednoma so mu začeli soditi zaradi posilstva.

Profimedia
Gökman Tanis. Njegov motiv ni znan.

Policija je po streljanju pridržala še dva moška iz Utrechta, stara 23 in 27 let. Kakšna je bila njuna morebitna vpletenost, ni znano, poroča nizozemski časnik Telegraaf"Teroristični motiv resno preiskujemo na podlagi pisma, ki smo ga med drugim našli v avtomobilu za pobeg in glede na naravo dejstev," sta tožilstvo in policija zapisala v skupnem sporočilu za javnost.

Dodali so, da Tanis in še dva neimenovana moška iz Utrechta ostajajo v priporu. Policija je po napadu našla rdeč renault clio, ki so ga uporabili za pobeg. Trije ljudje, ki so bili ubiti v streljanju, so 19-letna ženska Vianen, ki prihaja iz kraja blizu Utrechta ter dva moška iz Utrechta, stara 28 in 49 let, so dodali. 

Povedali so še, da "doslej v preiskavi niso ugotovili povezave med glavnim osumljencem in žrtvami", da pa ne izključujejo drugih motivov od terorističnega, ki jih preučujejo. Dodali so še, da so med aretacijo glavnega osumljenca našli orožje.

Tarča ženska?

Turška tiskovna agencija Anadolu, ki se sklicuje na neimenovanega sorodnika domnevnega napadalca, je poročala, da je Tanis na tramvaju streljal na neko žensko zaradi "družinskih zadev", pozneje pa je streljal še na ljudi, ki so ji hoteli pomagati. Nizozemske oblasti teh navedb niso potrdile. Je pa priča za nizozemsko televizijo NOS dejala, da se ji je zdelo, da je tarča strelca predvsem ena ženska. Ko je padla na tla, pa so ji hoteli pomagati drugi ljudje. Priča je namreč videla, kako se je strelec zagnal proti skupini na tramvaju, v kateri je bila tudi omenjena ženska. Tuji mediji ugibajo, da je ženska morda njegova nekdanja ljubimka.

Po poročanju nizozemske televizije so policisti v zvezi s tem zaslišali Tanisovega brata.

Oče je za kazen

Po njegovi popoldanski aretaciji so znižali raven teroristične grožnje v mestu, ki so jo med njegovim iskanjem povečali na najvišjo. V sosednji Nemčiji je policija okrepila nadzor na cestah in vlakih.

Njegov oče Mehmet Tanis, ki živi v Turčiji, je za turške medije dejal, da če je omenjeno storil, mora za to biti tudi kaznovan. Pojasnil pa je, da se je po ločitvi leta 2008 vrnil v Turčijo in da od takrat ni imel stikov s sinom, ki je ostal s svojo mamo na Nizozemskem.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je povedal, da tudi turške obveščevalne službe zbirajo podatke o streljanju.