Vrhovno sodišče v Melbournu je danes v zapor poslalo 42-letnega Jasona Coltona, ki je priznal uboj 36-letnega zidarja Ramisa Jonuzija. Motiv? Colton se je še z dvema pajdašema na Januzija spravil zaradi 210 avstralskih dolarjev (132 evrov) težkega dolga. Januzi zaradi praznih žepov in bančnega računa namreč ni uspel poravnati najemnine za sobo, ki jo je najel prek priljubljene spletne posredovalnice zasebnih sob Airbnb. 

Jonuzi je oktobra 2017 za deset dni najel sobo v hiši v predmestju Melbourna. Zadnji dan bivanja je na trati pred hišo obležal mrtev, po tem ko so se nad njim brutalno znesli trije moški. Lastnika nepremičnine Craig Levy in Ryan Smart sta zaradi uboja že v ječi, sojenje glavnemu krvniku in pobudniku surovega napada Coltonu pa se je končalo šele danes. Colton je sicer živel v garaži v hiši.

Sodnica Elizabeth Hollingworth je primer opisala kot »strahopeten,« »izprijen« in »neizzvan« napad na nemočno osebo, ki se je na kraju zadrževala proti svoji volji, Coltona pa obsodila na enajstletno zaporno kazen. Obtožnica ga je sprva bremenila umora, a je tožilstvo pozneje sprejelo njegovo priznanje uboja, obtožbo umora pa zavrglo. »Daleč najbolj fizično nasilen si bil ti,« mu je zažugala sodnica. 

jason colton
Facebook
Krvnik Jason Colton.

Usodni dan 

Jonuzi se je za kratkoročni najem te razmeroma poceni sobe odločil, da bi v miru razrešil nekatere »osebne težave.« Sprva je tam preživel tri dni, poravnal najemnino in se odločil, da bivanje podaljša še za en teden. Na zadnji dan njegov bančni račun ni premogel niti 10 avstralskih dolarjev (6 evrov), zato najemnine ni uspel poravnati. Pograbil je prtljago in želel hišo zapustiti, ko se ga je lotil surovež Colton. V preddverju ga je s pestmi spravil v nezavest, ga prijel za glavo in zvlekel na trato pred hišo ter ga začel daviti, ob tem je Levyja pozival, naj ga pretolče s »francozom« oziroma francoskim ključem. Ta tega ni želel storiti in je raje poklical policijo, a je bilo za Jonuzija že prepozno, reševalci ga niso uspeli oživiti. »Gospod Jonuzi se ni branil in nobenemu od vas v nobeni točki ni predstavljal grožnje,« je še poudarila sodnica ter dodala, da je Colton nesrečnega Jonuzija psoval še po smrti, ko je ves razjarjen stal nad njegovim truplom. »Prasec, smet, džanki, zaslužil si si vse, kar si dobil,« je po besedah sodnice letelo iz njegovih ust. 

Med sojenjem je na dan prišla tudi informacija, da to ni bil Coltonov prvi nasilen izpad. Leta 2013, ko je bil še poročen z neko Norvežanko, je bil zaradi napada na sostanovalca obsojen na pet mesecev zapora, a so ga po treh mesecih izpustili. Takrat je zaradi prepira glede razmer v stanovanju sostanovalca napadel kar med spanjem.