Nova pravila

Zaradi »smrtonosnih« krav po alpskih pašnikih ne bo mogoče več vandrati »kar tako in počez«

S.R.
12. 3. 2019, 08.24
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 08.39
Deli članek:

Avstrijska vlada snuje nove politike, s katerimi bi rada po odmevni odškodninski tožbi zaščitila svoje kmete.

Profimedia
Ob napadu je treba psa spustiti s povodca.

Eden od tirolskih kmetov mora svojcem nemške turistke, ki jo je leta 2014 na pašniku ubila njegova krava, zaradi nedavne odločitve sodišča v Innsbrucku plačati bajno odškodnino. Izkašljati mora kar 490.000 evrov. Krava se je sicer zgolj ustrašila za življenje svojega telička, saj je turistka naokoli pohajkovala s psom. Sodišče je bilo mnenja, da bi kmet lahko poskrbel za ogrado okoli pašnika, odločitev pa je razbesnela tako kmete kot turistične skupnosti v državi. Kmetje se zdaj sprašujejo, ali naj v izogib prihodnjim tožbam vandranje po svojih pašnikih v celoti prepovejo, kar bi zadalo močan udarec alpskemu turizmu, ali pa svoje krave preprosto pustijo v hlevih, da bo lahko turist »varno« užival v radostih alpskega sveta. 

Profimedia
Krave se zaradi psov ustrašijo za življenja svojih teličkov.

Avstrijska vlada je za zaščito svojih kmetov včeraj napovedala uvedbo posebnih »pravil ravnanja,« ki se jih bo moral držati pohodnik. »V pravilih ravnanja bomo jasno določili, kaj se od pohodnikov na gorskih pašnikih pričakuje,« je na včerajšnji tiskovni konferenci na Dunaju dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Avstrijska ministrica za trajnost in turizem Elisabeth Köstinger ga je dopolnila, da si nihče ne želi, da bi gorski pašniki postali »popolnoma ograjeni« ali pa zaradi kmetove prepovedi turistu povsem nedostopni. 

Kancler Kurz sicer ni razkril natančnih ukrepov, ki jih pripravljajo, a je dejal, da bo eden med njimi povezan z ravnanjem s psi. Pohodniki, ki imajo ob sebi pse, so sicer eni glavnih krivcev za napade krav, saj te psa vidijo kot plenilca in veliko nevarnost za svoje teličke. Že tako velja nasvet, da morajo pohodniki svojega psa, ko se vanje zažene krava, spustiti s povodca. Tragično umrla nemška turistka je imela povodec denimo zavezan okoli pasu, tako je bila ob napadu krave povsem nemočna. »Če se bodo ljudje teh pravil držali, pričakujemo, da ne bo incidentov. Če nekdo pravil ne bo upošteval, pa bo izgubil pravico do odškodnine,« je še dejal kancler Kurz.