"Nevarne" krave in smrt turistke

Ogorčeni avstrijski kmetje: je to začetek konca za alpske pašnike?

S.R.
22. 2. 2019, 17.53
Posodobljeno: 22. 2. 2019, 18.18
Deli članek:

Avstrijski kmetje in strokovnjaki s področja turizma so ogorčeni nad razpletom odškodninske tožbe svojcev tragično preminule turistke.

Profimedia
Bodo odslej ostale v hlevu?

Trdijo, da bo razsodba ogrozila tako alpske pašnike kot turizem. »Okoliščine so tragične, a bi lahko odločitev pomenila tudi konec za naše alpske pašnike,« je dejal predsednik združenja kmetov Georg Strasser. Okrožno sodišče je namreč odločilo, da mora eden od tirolskih kmetov, ker je ena od njegovih krav napadla in ubila turistko, plačati zajetno odškodnino. 

Drama, v kateri sta glavno vlogo odigrali krava in nemška turistka, se je odvila pred petimi leti v tirolski dolini Pinnistal. Ženska se je po poti sprehajala s svojim psom, ko se je proti njej nenadoma pognala razjarjena krava in jo pomendrala do smrti. Žalujoči svojci so nato zoper kmeta, lastnika nevarne krave, vložili odškodninsko tožbo. Včeraj zvečer je sodišče odločilo, da bi lahko kmet poskrbel za ograjo okoli pašnika, ker pa tega ni storil, mora izkašljati kar 490.000 evrov odškodnine, poroča avstrijski Kronenzeitung. Sodba še ni pravnomočna, kmet pa se bo na odločitev pritožil. 

Odločitev je razumljivo naletela na glasno neodobravanje kmetov in drugih zainteresiranih strani. Odziv je bil žolčen. Trdijo, da je sodba naravnost smešna in da bo imela uničujoče posledice. »Sodba je kmete izredno prestrašila in mednje vnesla veliko negotovosti. Sprašujejo me, ali naj krave še vedno gonijo na pašnike ali naj gorske pašnike raje povsem zaprejo,« je pojasnil predsednik tirolske kmetijske zbornice Josef Hechenberger. Sam je kmetom svetoval, naj temeljito proučijo razmere na svojih pašnikih in če so v dvomih, naj razmislijo tudi o tem, da nanje prepovejo vstop, ali pa krave obdržijo v hlevu. Prva možnost bi lahko močno okrnila turizem. Zakonodaja pohodnikom namreč daje pavico, da prosto prečkajo gozdove, ta pravica pa ne velja za pašnike. Posledično bi veliko turističnih destinacij postalo nedostopnih.