Ključni dnevi

Mayeva iz Strasbourga z darilom. Bo to dovolj za britanske poslance?

S.R./STA
12. 3. 2019, 07.00
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 09.06
Deli članek:

Britanski parlament bo danes predvidoma vnovič glasoval o sporazumu o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, ki so ga poslanci enkrat že zavrnili.

Profimedia
Laburisti so nezadovoljni z dosežkom Mayeve.

Pred glasovanjem se je britanska premierka Theresa May v ponedeljek zvečer znova sestala na pogovorih o brexitu s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem"Premierka je nocoj v Strasbourgu dosegla pravno zavezujoče spremembe, ki krepijo in izboljšujejo ločitveni sporazum ter politično deklaracijo," je včeraj dejal namestnik britanske premierke David Lidington.

Pojasnil je, da bo še danes v britanski parlament posredoval dva nova dokumenta - skupen pravno zavezujoč instrument o ločitvenem sporazumu ter skupno izjavo, ki bo dopolnila politično deklaracijo. Po njegovih besedah dokumenta "potrjujeta, da Združeno kraljestvo z varovalom ne more za vedno ostati ujeto v EU". Mayeva je po pogovorih poslance pozvala, naj sporazum podprejo. Juncker je povedal, da so dali Mayevi dodatna zagotovila glede irskega varovala, ter britanske poslance posvaril, da je alternativa temu dogovoru samo to, da brexita sploh ne bo. 

Kamen spotike za britanske poslance je irsko varovalo, katerega namen je preprečiti trdo mejo med Severno Irsko in Irsko po predvidenem izstopu države iz povezave 29. marca. 

Poslanska zbornica je januarja ločitveni dogovor zavrnila s 432 glasovi proti 202. V primeru vnovične zavrnitve sporazuma bo nato v sredo na vrsti glasovanje o tem, ali naj Združeno kraljestvo unijo zapusti brez dogovora. Če bodo poslanci spodnjega doma britanskega parlamenta zavrnili tudi to možnost, pa bo v četrtek sledilo glasovanje o tem, ali naj London zaprosi EU za kratko preložitev brexita.

Laburisti nezadovoljni

Zaenkrat še ni jasno, ali bodo dogovorjene spremembe prepričale dovolj poslancev v britanskem parlamentu, da bodo na novem glasovanju vendarle podprli dogovor o brexitu, ki je enkrat že propadel.

Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn je danes ocenil, da spremembe niso dovolj za podporo laburistov. Konservativni zagovorniki brexita se medtem še niso odločili glede podpore dogovoru. Zagovorniki brexita v konservativni stranki Mayeve in v severnoirski stranki DUP, ki podpira vlado, pa so že napovedali, da bodo novi dogovor skrbno preučili, laburisti na drugi strani napovedujejo, da bodo dogovor znova zavrnili. Corbyn je ocenil, da so pogajanja Mayeve in Junckerja pravzaprav propadla. "Dogovor z Evropsko komisijo ne vsebuje nobenih tistih sprememb, ki jih je Theresa May obljubljala v parlamentu," je dejal. 

"Glede na to, da je bil njen dogovor o brexitu tako močno zavrnjen, je premierka neodgovorno zavlačevala, se neuspešno pogajala z EU in zavračala iskanje skupnih točk za dogovor, ki bi ga parlament lahko podprl," je dejal Corbyn.

Glasovanje v parlamentu je napovedano za okoli 20. ure.