Postopek odstavitve

"Trump ni primeren niti z vidika radovednosti"

T.L./STA
12. 3. 2019, 07.39
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 07.53
Deli članek:

Nancy Pelosi je jasna: zaradi enega Trumpa se ne splača razbijati države, dokler dokazi ne bodo tako prepričljivi, da bodo v postopku sodelovali tudi republikanci.

Reuters
Pelosijeva meni, da Trump ni vreden impeachmenta.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi meni, da Donald Trump ni primeren za predsednika ZDA, obenem pa naj ne bi bil niti vreden postopka odstavitve (impeachment). Ta postopek je sicer vnaprej obsojen na propad, ne glede na želje demokratske baze.

Pelosijeva je v pogovoru za Washington Post prvič doslej jasno povedala, da impeachmenta ne zagovarja. "Postopek je tako razdiralen za državo, da če ne bo nečesa res tako zelo prepričljivega, velikanskega in sprejemljivega za obe stranki, potem menim, da ne smemo na to pot, ker bo razdelila državo," je dejala Pelosijeva.

Republikanci leta 1998 niso imeli takih zadržkov, ko so se spravili nad demokratskega predsednika Billa Clintona, ker je lagal o svojem spolnem razmerju s pripravnico Monico Lewinsky. Vendar pa so takrat imeli nekaj upanja na uspeh, ker so bili senatni demokrati dolgo časa omahljivi, preden se je Clinton dovolj pokesal, da so mu oprostili in zavrnili odstavitev.

Clinton nato ni razglasil zmage in bril norcev iz republikancev, podobne zadržanosti pa od Trumpa nihče ne pričakuje. Postopek odstavitve poteka tako, da predstavniški dom kongresa igra vlogo velike porote oziroma tožilstva in identificira predsednikove kršitve ustave ali zakonov. Senat v tem igra vlogo sodnika.

V predstavniškem domu bi demokrati zbrali dovolj glasov za postopek impeachmenta, vendar pa v senatu nimajo nobenih možnosti za potrebno dvotretjinsko večino. Trump bi se potem razglasil za zmagovalca in demokratom to metal v obraz do naslednjih volitev in naprej, demokrati pa bi se začeli prepirati, kdo je kriv za neuspeh, menijo komentatorji.

Pelosijeva je to realnost predstavila malce drugače, in sicer z vidika, da se zaradi enega Trumpa ne splača razbijati države, dokler dokazi ne bodo tako prepričljivi, da bodo v postopku sodelovali tudi republikanci.

Na vprašanje, ali se ji potem zdi, da je Trump primeren za predsednika ZDA, je Pelosijeva odgovorila, da niti najmanj. "Ni primeren ne z etičnega, ne z intelektualnega in ne z vidika radovednosti," je zatrdila.