Dodatna mnenja

Če bi načrtoval tako brutalen napad na ženo, bi "bilo videti drugače"

Janja Ambrožič / Dolenjski list
12. 3. 2019, 06.55
Deli članek:

Kot je bilo pričakovati, je senat novomeškega okrožnega sodišča, ki mu predseduje sodnica Mojca Hode, odločil, da bosta 62-letnega Silva Palčiča pregledala še dva strokovnjaka.

Janja Ambrožič
Tožilstvo za Palčiča zahteva 29 let zaporne kazni.

Spomnimo, o Silvu Palčiču, ki je svojo ženo na božični večer leta 2017 kar 18-krat zabodel, sta bili do zdaj pridobljeni izvedenski mnenji, ki pa se razlikujeta v bistveni točki. Psihiatrinja Marga Kocmur ocenjuje, da je bila Palčičeva sposobnost obvladovanja svojih dejanj v času kaznivega dejanja zmanjšana, vendar ne bistveno, komisija za fakultetna izvedenska mnenja pa, da je bila bistveno zmanjšana. Prav zaradi tega ga bosta zdaj pregledala še dva strokovnjaka, in sicer izvedenec psihiatrije in izvedenec za področje klinične psihologije. »Ker gre za hudo kaznivo dejanje in kompleksna vprašanja, smo se odločili za še eno izvedensko mnenje,« je pojasnila sodnica Mojca Hode, ki je za glavno obravnavo določila nov datum – 24. april. Tožilstvo je za Palčiča predlagalo 29 let zapora.

Zaslišali kliničnega psihologa

Na sodišču so na zadnji obravnavi zaslišali kliničnega psihologa Bojana Zalarja, ki je sodeloval pri izdelavi mnenja komisije za fakultetna izvedenska mnenja. Med drugim je dejal, da je v času storitve kaznivega dejanja na Palčiča vplivalo več dejavnikov, ki se med seboj niso samo seštevali, ampak množili. Povedal je, da razdražljivost in impulzivnost pogosto spremljata sladkorno bolezen in kardiovaskularne zaplete. Vse to je razvidno iz medicinske dokumentacije, ki jo je proučila komisija. Izpostavil je tudi poškodbo glave v preteklosti in neredno jemanje antidepresivov. »Depresivna motnja ni razlog za dejanje, ampak vsi dejavniki in kronična zloraba alkohola pa so vplivali nanj. V času dejanja je bil besen, ni se mogel obvladovati oziroma brzdati. Ocenili smo, da je bila pri njem zmožnost obvladovanja bistveno zmanjšana, nismo po rekli, da je bil neprišteven.« Omenil je še, da če bi bilo njegovo dejanje načrtovano, bi ga izpeljal bolj prikrito in bi ga verjetno poskušal prikazati kot nesrečo.