Svet

Assangea ne mečejo na cesto

S.R./STA
6. 12. 2018, 21.35
Deli članek:

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je danes dejal, da so od Velike Britanije dobili zadostna zagotovila, da lahko ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange varno zapusti ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu.

Profimedia
Julian Assange

Za Assangea, ki že od leta 2012 živi na ekvadorskem veleposlaništvu, je odprta pot, "da sprejme odločitev o odhodu," je dejal Moreno novinarjem in pojasnil, da pa bi moral še vedno odgovarjati britanskim oblastem zaradi kršitev pogojev pogojne izpustitve. Ob tem je pojasnil, da Assangea ne mečejo na cesto.

Dodal je, da bi lahko Assange varno stopil na britanska tla, ne da bi se moral bati, da ga bodo britanske oblasti izročile državi, kjer bi bilo ogroženo njegovo življenje. Kot je pojasnil, so od britanskih oblasti prejeli uradno obvestilo, da britanska ustava prepoveduje izročitev oseb državam, kjer bi bilo njihovo življenje ogroženo. To bi potemtakem veljalo tudi za ZDA, kjer naj bi proti Avstralcu obstajala zapečatena obtožnica, v državi pa še vedno izvajajo smrtno kazen. 

Moreno je še pojasnil, da aktivista ne bodo prisilili, da zapusti veleposlaništvo, se pa trenutno sestaja pravna ekipa Assangea in razmišlja o naslednjih korakih. 

Veleizdaja?

Assange, ki je odgovoren za objavo zaupnih depeš ameriških diplomatov leta 2010, bi se moral v ZDA soočiti z več obtožbami, sicer ni znano, česa vsega je obtožen, a so v ZDA že večkrat nakazali, da bi ga lahko obtožili veleizdaje. 

Assange se je po objavi zaupnih depeš ameriških diplomatov in drugih zaupnih ameriških dokumentov zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu leta 2012, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA. Formalno se je skušal sicer izogniti izročitvi na Švedsko zaradi obtožb posilstva, ki so bile lani umaknjene, a ga britanske oblasti še vedno želijo prijeti, ker da se je izogibal britanskemu pravosodju.