Srce parajoče

VIDEO: Življenje junaškega dečka, ki je mamo rešil pred posiljevalcem, je v torek ugasnilo

S.R.
6. 12. 2018, 21.21
Posodobljeno: 6. 12. 2018, 21.47
Deli članek:

16-letni fant, ki mu je posiljevalec z utežjo zlomil lobanjo, je pred dvema dnevoma umrl.

YouTube
Vanja Krapivin

Poškodbe Vanje Krapivina, dijaka, ki je pred 19 meseci svojo mamo rešil pred brutalnim posiljevalcem, so bile prehude. Krapivin iz mesta Severodvinsk, ki leži v bližini Arkhangelska na skrajnem severu evropskega dela Rusije, se je usodnega dne maja 2017 vrnil iz šole, doma pa je naletel na grozljiv prizor. Sosed Roman Pronin, ki je v preteklosti zaradi umora že 14 let preživel za zapahi, se je brutalno znašal nad njegovo kričečo in okrvavljeno 43-letno mamo Natalijo Krapivino. Vihtel je nož, jo z njim zabadal in jo poskušal posiliti. 

Obležala v nezavesti

Takrat 15-letni Vanja je pograbil 3-kilogramsko utež in z njo 37-letno zverino poskušal treščiti po glavi. Pronin se je udarca obranil in svoj bes usmeril v mladeniča. Iz rok mu je iztrgal utež in ga z njo tako silovito usekal po glavi, da mu je zlomil lobanjo. Pronin je nato misleč, da sta mati in sin mrtva, s kraja pobegnil, a so oba rešili reševalci in policisti, ki so jih na krvavo prizorišče poklicali sosedje. Ti so tako Natalijo, ki je utrpela 27 vbodnih ran, kot Vanjo našli nezavestna v mlaki krvi. Medtem ko so njegovo mamo po nekaj mesecih izpustili iz bolnišnice, je Vanja po herojskem dejanju zdrsnil v komo. Posledice so bile hude, saj je v bolniški postelji obležal z vdrto lobanjo in hudimi poškodbami možganov. Izgubil je skoraj celotno čelnico, kirurgi pa so morali odstraniti tudi del njegovih možganov. Eden od ruskih televizijskih voditeljev je zato začel obsežno kampanjo za zbiranje sredstev, s katerimi bi mu pokrili precejšnje stroške zdravljenja, saj so mu morali kirurgi v lobanjo vstaviti tudi več ploščic iz titana. 

YouTube
Vanja Krapivin

Mati ga je obiskala le dvakrat

Njegovo zdravstveno stanje se je leto pozneje nekoliko izboljšalo,kazal pa je že »rahle znake zavesti.« Junija letos je že uspel prepoznati svojo medicinsko sestro, jedel je kašo in drugo tekočo hrano, julija pa so ga premestili v rehabilitacijski center v Moskvi. Njegova mati, ki je bila po grozljivem dogodku in sinovih poškodbah globoko depresivna in travmatizirana, ga je v tem času obiskala le dvakrat, a je zanj ves ta čas zbirala denar. S sinovim zdravstvenim stanjem se ni znala soočiti, za vse skupaj pa je krivila sebe, čeprav je bila tudi sama Proninova žrtev. Vanja je oktobra zbolel za gripo, v torek pa je na enoti za intenzivno nego umrl. Ruski mediji so že pred časom poročali, da je Natalija oblasti že pred napadom prosila, naj morilcu ne dovolijo bivanja v njihovi soseščini, kjer živi veliko otrok.