Napeto

UKC Ljubljana sporoča: "Tukaj ni prostora za zamere"

P.K.
6. 12. 2018, 20.10
Posodobljeno: 6. 12. 2018, 20.19
Deli članek:

Zaradi ukinitve sobotnega dežurstva v zdravstvenem domu na Metelkovi ulici je bilo v UKC Ljubljana preteklo soboto občutno več bolnikov; kar dvakrat več. Bodo v UKC zmogli slediti spremembi?

STA
Bodo dežurstva ob sobotah obdržali v ZD na MetelkovI?

STA
Doc. dr. Anže Kristan pravi, da zdaj ni čas za zamere.

Nekam po tiho se je zgodilo zaprtje dežurne službe za odrasle ob sobotah na Metelkovi ulici v Zdravstvenem domu Ljubljana, vsaj tak je občutek javnosti. 

Kar mnoge najbolj čudi, je, da o tem, da ob sobotah dežurstev za odrasle na Metelkovi ne bo več, niti ustanovitelj zdravstvenega doma – mestna občina – niti omenjena zdravstvena ustanova Ministrstva za zdravje (MZ) o zaprtju sploh nista uradno obvestila, kar pomeni, da MZ ni vedel, da z decembrom sobotne dežurne službe za odrasle ne bo več v enoti Metelkova, temveč le v enoti splošne nujne medicinske pomoči v UKC Ljubljana.

Spregledan pravilnik

»Takšen prenos je treba izvesti premišljeno in postopoma, da ne bi prišlo do težav v zagotavljanju nujne medicinske pomoči bolnikom,« so ob tem poudarili na MZ in opozorili na še nekaj – na pravilnik iz leta 2015, ki določa, da je pred selitvijo dejavnosti potreben medsebojni dogovor med obema izvajalcema, ki zagotavljata nujno medicinsko pomoč na primarni in sekundarni ravni, tako da bi se morala o prenosu dogovoriti univerzitetni klinični center (UKC) in zdravstveni dom, vendar se to ni zgodilo.

V UKC Ljubljana so namreč povedali, da selitev sobotne dežurne službe zgolj na eno lokacijo, in sicer v UKC, z njimi ni bila dogovorjena. Ob tem so izpostavili skrb, kako bodo zmogli poskrbeti za toliko več pacientov. Na Metelkovi so povedali, da so v sobotnih dežurstvih beležili od 100 do 110 obiskov, verjamejo pa, da vsi ti ne bodo prihajali tudi na urgenco na Bohoričevo. A porast je Služba nujne medicinske pomoči (SNMP) na UKC doživela že prvo soboto po prenosu, ko je pomoč poiskalo 163 oseb, po navadi jih tam ob sobotah zdravnika poišče okrog 70 pacientov.

sta
Na urgenci je bilo prejšnjo soboto dvakrat več ljudi kot na običajne sobote.

Ne smejo se mešati

Prav tako jih tak način organizacije skrbi v luči pričakovanega povečanja okužb dihal in gripe, pa tudi gradbenih del v kliničnem centru. V naši največji zdravstveni ustanovi jih skrbi še nekaj: »Zdaj se začenjajo prehladna obolenja, tudi gripa, in vsi pacienti bodo počakali pomoč v tej čakalnici. Tako nastaja mešanje zdrave in poškodovane populacije s tistimi s kroničnimi boleznimi, ki jih poskušamo zaščititi pred infektivnimi boleznimi,« je opozoril predsednik komisije za koordinacijo urgentne dejavnosti UKC Ljubljana, doc. dr. Anže Kristan.

»Ker smo v UKC Ljubljana pred skorajšnjim začetkom gradbenih del v tretji fazi (kirurški del urgence), smo vodstvu ZD Ljubljana predlagali, da upoštevajo pričakovan razvoj dogodkov in zamrznejo ukinitev dežurne službe na Metelkovi ulici do trenutka, ko bodo minili najbolj obremenjeni meseci in bo znano, kaj gradbeni posegi prinašajo na siceršnje redno delo različnih aktivnosti, ki potekajo v urgentnem bloku,« je predlog kliničnega centra.  

Kaj bi bilo pametno

Ta verjame, da bodo strokovni argumenti prepričali vodstvo ZD Ljubljana, da ponovno odpre prostore na Metelkovi ulici. »Absolutno je treba razmisliti, kaj je najboljše za naše paciente. Tukaj ni prostora za zamere. Pogovori morajo potekati naprej, ker sem prepričan, da se bodo premislili, ko jim bomo predstavili argumente,« pričakuje Kristan.

Z namenom rešitve položaja, ki bi bil karseda najbolj ugoden za vse vpletene, tako za zdravstvene ustanove kot za paciente, so se predvčerajšnjim na sestanku dobili ustanoviteljica Javnega zavoda Zdravstveni dom Ljubljana Metelkova, Mestna občina Ljubljana, in predstavniki UKC Ljubljana.

Kaj so sklepi srečanja, javnosti še ni znano. Z mestne občine so nam sporočili, da bodo podrobneje obrazložili status zadeve, vendar v prihodnjih dneh, tudi drugi dve vključeni strani nista dajali izjav o sestanku. Po poročanju nekaterih medijev naj bi odločitev o dežurstvih sporočili do jutri. Neuradno je slišati, da naj bi dežurstva na Metelkovi, vsaj dokler se v UKC Ljubljana ne zaključijo gradbena dela, ohranili, tak je bil tudi predlog kliničnega centra, ki ga trenutno vidijo kot najbolj optimalno rešitev.