Senatorka belokranjskega rodu

Druga Slovenka, ki bo Trumpu spodnesla tla

Mirko Vorkapić
6. 12. 2018, 20.30
Posodobljeno: 6. 12. 2018, 20.39
Deli članek:

Je mogoče, da bomo Slovenci v prihodnjem mandatu znova imeli rojakinjo v Beli hiši, čeprav bo Donald Trump izgubil na volitvah?

Profimedia
Ameriška senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar.

Senatorka slovenskega rodu iz Minnesote je ta teden na enem od svojih zdaj že rednih nastopov na ameriški liberalni televiziji MSNBC ponovno potrdila, da razmišlja, da bi se leta 2020 podala v predsedniško tekmo. Klobucharjeva je sicer del poplave mogočih demokratskih nasprotnikov Donalda Trumpa. Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden se je pošalil ali pa mislil resno, ko je v pogovoru med predstavitvijo knjige na univerzi Montana zatrdil, da se ima za najbolj kvalificirano osebo v ZDA za položaj predsednika.

Boj za srednji vzhod 

Toda Biden ima v Klobucharjevi močno konkurenco. Senatorka bi bila ustrezna kandidatka z vidika, da prihaja iz Minnesote, ki leži v regiji srednjega zahoda, ki bo verjetno odločilna za zmago. Skrajni zahod in severovzhod ZDA sta skoraj povsem demokratska, jug je docela republikanski. Srednji zahod se lahko obrne v eno ali drugo smer. Klobucharjeva zato nikoli ne zamudi priložnosti za nastope na ameriških televizijah, najpogosteje pa jo vidijo Američani na MSNBC. Poleg tega je z aferami manj obremenjena, kot je bila Trumpova tekmica na zadnjih volitvah, Hillary Clinton. Toda pot do predsedniškega položaja je za Klobucharjevo še dolga. Najprej bi morala premagati tekmece v lastni stranki, kjer pa zvenečih imen ne manjka. Poleg Hillary, ki še ne misli odnehati, so tu tudi Bernie Sanders in Oprah Winfrey ter še nekateri.

MPR News
Klobucharjeva je aktivno podpirala predsedniško kandidaturo Baracka Obame.

Tanča Gora, Bela krajina

V jugovzhodni Sloveniji v občini Črnomelj leži vas Tanča Gora z 209 prebivalci. V tem kraju je pred nekaj generacijami živel Mihael Klobučar. Družina se je nato v času migracij preselila čez lužo in poiskala delo v rudnikih železa v Minnesoti. Mihaelov vnuk James John »Jim« Klobuchar, športni novinar in kolumnist Star Tribuna, se je poročil z Rose Katherine Heuberger in 25. maja 1960 se jima je rodila Amy. Študij prava na univerzi Yale je končala s posebno pohvalo (magna cum laude), nadaljevala pa na univerzi v Chicagu, kjer je napisala tezo o gradnji Metrodoma v Minneapolisu.

Klobucharjeva je bila leta 1998 izvoljena, štiri leta pozneje pa potrjena za glavno tožilko minnesotskega okraja Hennepin. Leta 2001 jo je odvetniška zveza Minnesote izbrala za odvetnico leta. Novembra 2002 je bila imenovana za predsednico okrajne odvetniške zveze za eno leto. Leta 2006 je Amy Klobuchar kandidirala za mesto v ameriškem zveznem senatu kot predstavnica demokratske kmečko-delavske stranke Minnesote in bila z 58 odstotki glasov 7. novembra vanj tudi izvoljena. Tako je postala prva izvoljena ameriška senatorka iz Minnesote.

Rastoča popularnost

Podpora v zvezni državi ji raste iz leta v leto. Če je bila ta leta 2009 pri 58 odstotkih, je konec leta 2017 presegla 70 odstotkov in postala ena od 10 najbolj priljubljenih senatorjev. Leta 2016 je bila tudi najbolj dejavna senatorka, ki je uspela skozi proceduro spraviti največ zakonov. Časnika The New York Times in The New Yorker sta jo imenovala za eno od kandidatk, ki imajo največ možnosti, da postanejo prva predsednica Združenih držav Amerike. Klobucharjeva je sicer leta 2008 podprla kandidaturo Baracka Obame, na zadnjih volitvah pa Hillary Clinton.