Astrofizik

Obtožbe tudi zoper uglednega znanstvenika: Neil deGrasse Tyson naj bi ju spolno nadlegoval

J.P.
1. 12. 2018, 16.43
Posodobljeno: 1. 12. 2018, 16.58
Deli članek:

Ugledni ameriški astrofizik Neil deGrasse Tyson je obtožen spolnega nadlegovanja dveh žensk. Sledila bo preiskava.

Profimedia
Neil deGrasse Tyson

Spletna stran Patheos.com je v četrtek objavila pričevanji dveh žensk, ki pravita, da se je do njiju neprimerno vedel. Neil deGrasse Tyson, ki je bil leta 2014 voditelj oddaje Cosmos na televiziji Fox – novo edicijo bo prihodnje leto v svet poslal National Geographic –, se na obtožbe še ni odzval. So se pa zato producenti omenjene oddaje: »Aksiom v središču Cosmosa je bil slediti dokazom, kamorkoli vodijo. Producenti v tem primeru ne moremo narediti nič manj.« Kot so dejali, bo sledila temeljita preiskava. Tako Fox kot National Geographic sta za obtožbe izvedela včeraj.

60-letni Tyson je direktor planetarija Hayden v Ameriškem prirodoslovnem muzeju v New Yorku. Je poročen in ima dva otroka.

Tri pričevanja

Dr. Katelyn N. Allers, profesorica fizike na Univerzi Bucknell, trdi, da jo je Tyson leta 2009 otipaval na zabavi, ki je sledila konferenci Ameriške astronomske družbe v Long Beachu v Kaliforniji. Ashley Watson pa, da je morala zaradi njega dati odpoved kot njegova asistentka. Povabil naj bi jo v njegovo stanovanje, si slekel srajco in se sezul, nato pa jima v spodnji majici in hlačah narezal sir. A še preden je to storil, naj bi nož uperil proti njej in s kretnjo ponazoril zabadanje. V času, ko je bila v njegovem stanovanju, naj bi si privoščil tudi več komentarjev seksualne narave. Ko se je odpravljala pa naj bi jo skušal objeti. Še prej – leta 2014 – se je oglasila njegova nekdanja študenta z Univerze v Teksasu, ki trdi, da jo je leta 1984 omamil in posilil. Tchiya Amet je svojo izkušnjo objavila na svojem blogu.