On si drzne

Iz kavča na ekstremni podvig z alpinistom Davom Karničarjem

Polona Krušec
1. 12. 2018, 11.01
Deli članek:

Miha Kačič je svoje življenje obrnil na glavo. Odpovedal se je prejšnjemu slogu življenja, zaradi katerega je bil nezadovoljen, in se odpravil v negotove in zahtevne vode.

Ljubljančan si je zadal neverjeten cilj – s slovenskim alpinistom in ekstremnim alpskim smučarjem Davom Karničarjem se bo kot rekreativec podal na več kot 6000 metrov visok ameriški vrh. Misija pa od njega terja popolno preobrazbo glave in telesa.

Naš sogovornik je Miha Kačič, ljubljanski režiser oglasov, filmov in dokumentarcev, prijateljem poznan kot hiperaktivna bomba, ki je na našem planetu videl vse, kar se videti da – obiskal je praktično ves svet, a vedno znova pride nazaj domov, v Slovenijo, ki ji po lepoti, tako pravi, ni para.

Kačič se zdaj podaja v projekt svojega življenja – posnel bo dokumentarec o Davu Karničarju, vendar ne v studiu, ampak v akciji – med ekstremnimi podvigi. Ker pa Kačičeva izhodiščna telesna pripravljenost ni ravno najboljša, bo v nekaj mesecih povsem spremenil način življenja; izgubiti mora kilograme in se fizično pripraviti na izjemne napore in ekstremne razmere.

Ključen trenutek

Odločitev znanega režiserja, da se bo podal v to, je bila posledica globokega razmišljanja. »Zdaj sem se v življenju umiril in prišel do točke preloma – do vprašanja, kaj je sreča. Ne vidim smisla v pehanju za materialnim, fokusu na službo in nenehni aktivnosti, ki podpira antisocializacijo in izgubo stika s sabo. To nas dela nezadovoljne. Takrat pa znamo vsi samo kritizirati in se pritoževati, le malo pa se jih vpraša, kaj so naredili, da bi bilo drugače,« izpostavlja.

Sam je bil na tej poti in nekega dne se je zbudil, pogledal v ogledalo in se vprašal, kaj je v življenju res pomembno. »Propadale so mi firme, bil sem v dolgovih. Nisem bil izpolnjen. Zdaj, tudi s pomočjo projekta, v katerem smo otroke spraševali, kaj je sreča, pa vse bolj razumem, po kateri poti naj nadaljujem. Takoj mi je bilo jasno, da moram nekaj narediti. Menim, da vsak človek prej ali slej v življenju pride do trenutka, ko ga doletijo pomembna življenjska vprašanja. Takrat je treba imeti samo jajca, da greš naprej,« pravi.

Polarni mraz

Tako je dobil moč in navdih, da gre iz svoje cone udobja in naredi nekaj res odštekanega. Ker občuduje Dava Karničarja, ga želi širši javnosti predstaviti še bolje – bolj intimno, zato se je o njem odločil posneti dokumenaterec, in to tam, kjer je Karničar doma – na vršacih tega sveta.

Kačič bo tako s Karničarjem odšel na nekaj točk in ga posnel v akciji, med drugim tudi na Denali, najvišji gori Združenih držav Amerike, z nadmorsko višino 6190 metrov, ki je tudi najbolj mrzla gora na svetu. Nazadnje, ko jo je Karničar presmučal, je bilo na njej tudi minus 35 stopinj Celzija. Ker pa naš sogovornik ni športnik, mora do maja 2019, ko se bodo odpravili v Ameriko, poskrbeti za zelo dobro telesno pripravljenost.

osebni arhiv
Med fizičnimi pripravami Miho podpira tudi veliko znanih Slovencev. Tukaj pozira z raperjem Trkajem.

»Si predstavljate to; najvišje 'gore', na katere sem stopil do septembra, ko sem se z rekreacijo začel resneje ukvarjati, so bile Šmarna gora, Mostec, Rožnik, zdaj pa se pogovarjamo o šesttisočaku. V nekaj mesecih se bom tako telesno pripravil, da bom temu kos,« napoveduje.

Miha Kačič je do zdaj z vadbo pod skrbnim nadzorom in ob primerni prehrani izgubil že več kot 20 kilogramov. »Ljudje smo taki, da bi vse radi dosegli po liniji najmanjšega odpora, ampak to ni to. Nekaj moraš vložiti, da se rodi zadovoljstvo,« pojasnjuje.

Modra sporočila

»Projekt priprave na podvig s Karničarjem sem poimenoval od Krofa do športnika; gre za transformacijo, ki ponazarja moj prehod od načina življenja, ki me ni osrečeval – izpred televizije s krofom v roki – do aktivnega človeka, ki začenja razumeti, kaj v življenju šteje,« je filozofija, na katero se opira.

Arhiv Zvezde
Davo Karničar je presmučal vse zahtevne alpske smeri, tako v Sloveniji kot v tujini.

Kačič pravi, da bo dokumentarec o Davu Karničarju govoril prav o tem. »V njem bi radi skozi zgodbo tega fascinantnega možakarja predajali pomembna življenjska sporočila. Predvsem pa bi radi odgovorili na vprašanje, ki si ga ob omembi tega ekstremnega alpinista in smučarja postavlja večina Slovencev – kaj je njemu tega treba. Gre za kompleksno vprašanje s kompleksnim odgovorom. Pravzaprav ne samo enim. In moj cilj je, da te modrosti, izluščke, prenesem naprej, med ljudi,« za konec pove režiser Miha Kačič.