Protesti

FOTO: V rumenih jopičih proti visokim cenam goriva

J.P./STA
1. 12. 2018, 13.18
Posodobljeno: 1. 12. 2018, 14.52
Deli članek:

Na francoskih ulicah se danes znova zbirajo protestniki v rumenih jopičih, ki nasprotujejo visokim cenam goriva.

Profimedia
Doslej so po podatkih oblasti aretirali 46 udeležencev.

Po ocenah oblasti jih je po vsej Franciji okoli 36.000, v Parizu pa 5500. V prestolnici so izbruhnili spopadi s policijo, ki je aretirala najmanj 122 protestnikov. Ranjenih je bilo 20 ljudi.

Protestniki so se začeli v bližini slavoloka zmage zbirati že davi ob 8. uri. Potem ko so skušali prebiti policijsko zaporo, so jih policisti razgnali s solzivcem. V drugih predelih mesta so prevračali smetnjake in jih zažigali.

Profimedia
Na pariških ulicah so znova aretirali več deset protestnikov v rumenih jopičih.

Po podatkih francoskega premierja Edouarda Philippa, ki je obiskal pariško policijsko postajo, se je po vsej Franciji zbralo manj kot 36.000 protestnikov, v Parizu pa 5500. Z notranjega ministrstva so medtem sporočili, da so jih zaradi nasilja na območju Elizejskih poljan aretirali najmanj 122. Ranjenih je bilo 20 ljudi, od tega šest policistov.

Notranji minister Christophe Castaner je na Twitterju zapisal, da je na Elizejskih poljanah 200 mirnih protestnikov in 1500 takšnih, ki delajo nered.

Profimedia
Protestniki so se začeli v bližini slavoloka zmage zbirati že davi ob 8. uri.

Na pariških ulicah, kjer so napovedane še demonstracije sindikata CGT, je 5000 pripadnikov francoskih varnostnih sil."Naša odgovornost je, da se vse dobro izteče,"je dejal Castaner ob srečanju s policisti. Protestnike je pozval k dialogu.

Na proteste pa so se dobro pripravili tudi lokalni trgovci, ki so z lesenimi ploščami zaščitili okna svojih trgovin.

Profimedia
Pred 14 dnevi se je po vsej Franciji zbralo več kot 280.000 ljudi, pred enim tednom pa več kot 100.000.

Protestniki so se zbrali tudi v več drugih mestih. V Strasbourgu je odšlo na ulice okoli 500 ljudi, proti katerim je policija prav tako uporabila solzivec. Medtem pa je v Nantesu približno 30 protestnikov vdrlo na vzletno-pristajalno stezo tamkajšnjega letališča. Vse so odstranili brez incidentov.

Profimedia
Protesti, na katerih ljudje, oblečeni v rumene jopiče, protestirajo zaradi visokih cen goriva, potekajo že dva tedna.

Protesti, na katerih ljudje, oblečeni v rumene jopiče, protestirajo zaradi visokih cen goriva, potekajo že dva tedna. Pred 14 dnevi se je po vsej Franciji zbralo več kot 280.000 ljudi, pred enim tednom pa več kot 100.000. Razširili so se tudi v sosednjo Belgijo, in sicer v francosko govoreči južni del države, predvsem na območja, kjer so skladišča goriva. V petek je bilo v Bruslju aretiranih 82 ljudi.